Ήταν η Γερμανία, η οποία στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 πρότεινε ένα μηχανισμό κατανομής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η ποσόστωση αυτή προσέκρουσε στην αντίσταση ορισμένων χωρών, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες αντιπρότειναν μια αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή μετέωρο παραμένει το αίτημα μεσογειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία για μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, μιας και ο ισχύον κανονισμός επιβαρύνει κυρίως τις τρεις αυτές χώρες που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, στις εν λόγω χώρες, που προσβλέπουν στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Σε Ελλάδα και Τουρκία ο υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ

Στη συνάντηση πέντε υπ. Εσωτερικών εμπλεκόμενων χωρών, εκπροσώπων της Κομισιόν και της φιλανδικής προεδρίας της ΕΕ στη Μάλτα τη Δευτέρα, ο μηχανισμός κατανομής προσφύγων και μεταναστών θα βρεθεί για μια ακόμα φορά ψηλά στην ατζέντα. Πρόσφατα ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία προτίθεται να δεχθεί στο έδαφός της το 25% των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο. Παράλληλα το γερμανικό υπουργείο διαμήνυσε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί μια μεταβατική λύση στο επόμενο διάστημα, παρά μια μόνιμη κάποτε στο μέλλον.

Το Βερολίνο ευελπιστεί ότι περίπου 12 χώρες-μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν τελικά σε ένα μηχανισμό κατανομής προσφύγων και μεταναστών. Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών πάντως προτείνει ένα σύστημα «ελαστικής αλληλεγγύης», το οποίο προβλέπει, για τις χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, τη χορήγηση βοήθειας σε είδος, τεχνικό εξοπλισμό, προσωπικό ή ακόμα και χρήματα. Σύμφωνα με τον Χ. Ζέεχοφερ είναι ανώφελο να περιμένουμε μια συμφωνία και των 27 χωρών-μελών, διότι τότε δεν θα βρεθεί ποτέ λύση.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου πέρασαν τη Μεσόγειο περίπου 68.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι περισσότεροι κατέληξαν στην Ισπανία. Οι αριθμοί των μεταναστών είναι ωστόσο περιορισμένοι σε σύγκριση με την προσφυγική κρίση του 2015. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στις διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης προσφύγων, όπως εκείνες μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, Ιταλίας και Λιβύης ή Τουρκίας και ΕΕ. Όμως η αύξηση των προσφυγικών ροών, το τελευταίο διάστημα, από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα έχουν διαφορετικές διαστάσεις, τονίζει ο Χορστ Ζέεχοφερ. Σχεδιάζει μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, να επισκεφθεί στις αρχές Οκτωβρίου την Ελλάδα και την Τουρκία με συγκεκριμένες προτάσεις στις αποσκευές του για μια γερμανική συνδρομή στις ελληνικές και τουρκικές αρχές.

Κάι-Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος