Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν το απόγευμα του Σαββάτου την Αλβανία, προκαλώντας πανικό στους πολίτες και ζημιές σε κτήρια.

Η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 17:04 ώρα Ελλάδος και είχε μέγεθος 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν ένα χιλιόμετρο δυτικά του Δυρραχίου, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν δέκα χιλιόμετρα.

Δεύτερη δόνηση έπειτα από 11 λεπτά

Έντεκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την οποία οι επιστήμονες εκτιμούν -με τις πρώτες ενδείξεις ότι πρόκειται για μετασεισμό.

Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε πολλές περιοχές της Αλβανία αλλά και της Ελλάδας και κυρίως σε Κέρκυρα, Ήπειρο και Μακεδονία.

Σε πολλές συνοικίες των Τιράνων, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Δεκάδες οι τραυματίες

Εξήντα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα και ζήτησαν ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία των Τιράνων και του Δυρραχίου δήλωσε η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Από αυτούς, οι 21 παραμένουν για νοσηλεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Από τις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στο οδικό δίκτυο Καβάγια – Δυρράχιο χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

Ο ισχυρότερος των τελευταίων 20 ετών

«Δεν υπάρχουν νεκροί. Έχουμε περισσότερους από 20 ελαφρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων ή από σοβάδες ή έπαθαν κρίση πανικού», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Αλμπάνα Κατζάι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κάποια σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχουν καταρρεύσει. Λίγο νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 10 κτίρια που κατέρρευσαν σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χλιομέτρων και ήταν «ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο πολλά κτίρια εμφάνισαν ρωγμές. Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτιρίου.

Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

Μέχρι αργά το απόγευμα, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους. «Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι», είπε η 50χρονη Ντρίτα Λότζα.

Ο ισχυρότερος σεισμός τα τελευταία 20 χρόνια

Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, θεωρείται ο ισχυρότερος τα τελευταία 20-30 χρόνια.




Τρομοκρατημένοι στους δρόμους οι κάτοικοι

Οι εικόνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ένιωσαν τον ισχυρότατο σεισμό είναι συγκλονιστικές.

«Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να »σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό» έγραψε κάποιος.

Οι κάτοικοι των περιοχών που έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους.