Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αλλά και τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε την Παρασκευή νέες απειλές επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε γραπτό του μήνυμα, στην έναρξη συνεδρίου με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος στην Κύπρο», ο Ερντογάν τόνισε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα πλοία που έχει η Τουρκία και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο, έχοντας την προστασία του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

«Το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια»

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που ανέφερε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, η πόλη θα ανοίξει, ενώ θα υπάρξει και δίκαιη επιστροφή των περιουσιών, με βάση τα ιστορικά έγγραφα που υπάρχουν.

Αναφερόμενος στα Βαρώσια και ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Συντονιστής της Τουρκίας για την Κύπρο, επιβεβαίωσε ότι η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει και ότι θα εξασφαλιστεί η δίκαιη επιστροφή των περιουσιών με βάση τα ιστορικά έγγραφα που υπάρχουν.

«Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων θα ανοίξει για εγκατάσταση υπό το φως των ιστορικών εγγράφων που διασφαλίζουν την επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο».

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι με την καταγραφή που έγινε από το ψευδοκράτος προκύπτει ότι τη δεκαετία του 1950 επί βρετανικής κυριαρχίας μεταβιβάστηκαν παράνομα οι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) σε φυσικά πρόσωπα, ωστόσο στα αρχεία υπάρχουν όλες οι σχετικές αποδείξεις σχετικά με αυτές τις παρανομίες.