Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη γειτονική χώρα στις 10 Οκτωβρίου.

Τότε θα υπογραφεί το συνολικό «πακέτο» συμφωνιών που θα περιλαμβάνει τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για το έργο, τη συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και τη συμφωνία για τη χρηματοδότησή του με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Stara Zagora της Βουλγαρίας. Θα διασυνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) και μελλοντικά με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Εκτιμάται ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα παρέχεται πρόσβαση στη Βουλγαρία -και στην ευρύτερη περιοχή- πρόσβαση σε αέριο από την Κασπία αλλά και σε Υγροποιημένο Αέριο.

Ο προϋπολογισμός του αγωγού είναι 240 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα προέλθει από Κοινοτικά κονδύλια. Η αρχική μεταφορική ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 5 δισ.

Το πράσινο φως για την υπογραφή των συμφωνιών άναψε μετά από διαβουλεύσεις με τη βουλγαρική πλευρά που είχαν ο κ. Χατζηδάκης και η διοίκηση της ΔΕΠΑ στο περιθώριο της ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη διακρατική συμφωνία για τον ελληνοβολγαρικό αγωγό υπεγράφη 10 χρόνια πριν, το 2009, όταν ο κ. Χατζηδάκης ήταν και πάλι υπουργός Ενέργειας.