Δεν είναι και άσχημα να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα, να παραμένεις συνεπής ως προς τις αρχές σου και, το κυριότερο, να μην υποχωρείς σε μόδες και mainstream καταστάσεις. Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος μπορεί να υπερηφανεύεται – όπως και το ΚΚΕ – ότι είναι η μοναδική Νεολαία που θα διοργανώσει εφέτος ακόμη ένα φεστιβάλ. Εκεί που οι άλλες πολιτικές οργανώσεις ακολουθώντας τα κελεύσματα της απολιτίκ εποχής μας σταμάτησαν να οργανώνουν φεστιβάλ, η ΚΝΕ επιμένει στη face to face επαφή, στον ζωντανό διάλογο και στη ζύμωση των ιδεών. Εφέτος η Κομμουνιστική Νεολαία στις 19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», διοργανώνει το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Το ιστορικότερο και μακροβιότερο φεστιβάλ πολιτικής Νεολαίας άρχισε το ταξίδι του το 1975 στο γήπεδο του Ζωγράφου. Με νωπές τις μνήμες ακόμη από τη χούντα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χιλιάδες νέοι, και όχι μόνο, έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και στα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου – παράνομου – φύλλου του «Οδηγητή». Ετσι, προέκυψε άλλωστε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Από εκεί και πέρα το Φεστιβάλ έκανε στάση στην Καισαριανή (1976), όπου μάλιστα ο χώρος στήθηκε μέσα σε 36 ώρες, αφού δεν είχε παραχωρηθεί νωρίτερα, για να ακολουθήσουν μεταξύ άλλων κατά χρονολογική σειρά, το Περιστέρι, το Αλσος Περιστερίου, η Καισαριανή, το Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο, οι Αγιοι Ανάργυροι. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, «επιβιώνει γιατί όποιος έρχεται έχει να πάρει πράγματα. Γιατί στο Φεστιβάλ μας σμίγουν η πρωτοπόρα πρόταση του ΚΚΕ με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μουσικά αφιερώματα, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που αγγίζουν ένα μεγάλο πλέγμα από τις ανησυχίες και τα προβλήματα της νέας γενιάς. Γι’ αυτό το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έχει κατοχυρωθεί ως ο μεγαλύτερος πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός για τη νεολαία, τίτλο που τον επιβεβαιώνει κάθε χρόνο. Πλουτίζει, ομορφαίνει, δεν ξεθωριάζει, γιατί ποτέ δεν έπαψε να «ζωγραφίζει» εικόνες από το μέλλον που δικαιούμαστε». Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τριήμερο εκδηλώσεων με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις

Με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… θα χτίσουμε έναν κόσμο λεύτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα (Ναζίμ Χικμέτ), τον Σοσιαλισμό» οι διοργανωτές καλούν κομμουνιστές και μη σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παιδότοπο για τα μικρά παιδιά, με συζητήσεις, με την έκθεση «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε» με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, καθώς και άλλες εκθέσεις (περισσότερες πληροφορίες στο http://festival.kne.gr/).