«Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε όλοι μέσα μας ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αφορούν είτε σε σύσταση εξεταστικών είτε προανακριτικών επιτροπών δεν μπορεί να είναι έργο, αντικείμενο ή επιδίωξη μιας κυβέρνησης ή γενικότερα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» για το θέμα της Novartis.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «πρέπει κάποια στιγμή όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία πολλές φορές δυστυχώς δημιούργησαν ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, -πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν για μικροπολιτικές, μικροκομματικές στοχεύσεις- να βγουν έξω από αυτή τη λογική αντιμετώπισης, αν θέλουμε και να έχουμε και μια θεσμική θωράκιση γενικότερα του χώρου της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας».

«Αυτό γινόταν την προηγούμενη περίοδο δεν θα επαναληφθεί»

Αναφερόμενος στη «λογική» με την οποία «λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ο κ. Τσιάρας είπε ότι «δυστυχώς είδαμε υπουργούς, ή εν πάση περιπτώσει αναπληρωτές υπουργούς, ειδικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, να βγαίνουν και να μιλάνε και να φαίνεται ότι αποφαίνονται επί ζητημάτων τα οποία ήταν σε διερεύνηση, ζητήματα τα οποία αφορούσαν σε πρώην πρωθυπουργούς. Αυτό το οποίο έγινε στην προηγούμενη περίοδο δεν πρόκειται να επαναληφθεί σήμερα».

«Εμείς», συνέχισε, «έχουμε μια συνειδητή επιλογή, η οποία δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία  είναι μια υπεύθυνη πολιτική παράταξη, ότι δεν μπορεί με ευκολία να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις, απλά και μόνο για να δηλητηριάσουμε την πολιτική ζωή του τόπου και από την άλλη πλευρά να δημιουργούμε ζητήματα με μικροπολιτική, μικροκομματική στόχευση. Είναι μια εντελώς διαφορετική στάση αυτή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη του σημερινού πρωθυπουργού από τη στάση που είδαμε στην προηγούμενη περίοδο με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι η υπόθεση Novartis «χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο να διώκονται πρώην πρωθυπουργοί και σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα », κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να στήσει ένα μικροκομματικό σόου για επικοινωνιακά οφέλη και δηλητηρίασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωή του τόπου».

Προχωρούμε σε εναλλακτικές μορφές απόδοσης Δικαιοσύνης

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα που αφορούν την καθυστέρηση στον χρόνο απονομής Δικαιοσύνης λέγοντας πως πρόκειται για «πραγματικότητα η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό πληγώνει τους Έλληνες πολίτες».

Ήδη -υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας- «προχωρούμε σε εναλλακτικές μορφές απόδοσης της Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση. Υπάρχουν οι επόμενες εναλλακτικές μορφές, η διαιτησία, η δικαστική διαμεσολάβηση, προχωρούμε με αυτό τον τρόπο σε μια κατεύθυνση με την οποία σε μεγάλο βαθμό θα αποσυμφορήσουμε γενικότερα τον χώρο των δικαστηρίων. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρέπει επιτέλους η ηλεκτρονικοποίηση, η μηχανοργάνωση και βεβαίως όλες οι σύγχρονες μεταφοράς των πληροφοριών να ενταχθούν και στο χώρο λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, νομίζω ότι θα μας βοηθήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τουλάχιστον να δούμε μια βελτίωση των συνθηκών».

Η αρχική σκέψη -τόνισε ο κ. Τσιάρας- είναι να είναι υποχρεωτική η διαμεσολάβηση για κάποιες περιπτώσεις και για κάποια ποσά συγκεκριμένα και από εκεί και πέρα βεβαίως να προβλέπεται και η παρουσία των δικηγόρων σε αυτή τη διαδικασία.

Επεσήμανε δε, ότι, «η διαμεσολάβηση η οποία έχει ψηφιστεί με νόμο το 2010 δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη μέχρι σήμερα στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα, παρά το ότι υπήρχαν άλλες δύο τουλάχιστον νομοθετικές πρωτοβουλίες το 2016 και το 2018 ακριβώς γιατί υπήρχε η αντίθεση των μερών που συμμετείχαν. Ωστόσο, όμως στην Ιταλία απέδειξε από το 2010 και μετά ότι έχει μειώσει σημαντικά τον όγκο δουλειάς και την ύλη δουλειάς των δικαστηρίων με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας πάρα πολύ επιτυχημένος θεσμός».

Επεξεργαζόμαστε την αποσυμφόρηση των φυλακών

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι το θέμα των φυλακών είναι αντικείμενο της Προστασίας του Πολίτη, υπενθύμισε ότι «από την πρώτη ημέρα η όλη διαδικασία του σωφρονιστικού συστήματος έτυχε του μεγάλου ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη έχει προαναγγείλει τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού» και –προσέθεσε- «βεβαίως επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια τα οποία έχουν να κάνουν και με τον εκσυγχρονισμό των φυλακών, αλλά και με την αποσυμφόρησή τους».

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας  «υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο αφορά γενικότερα και στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και σε μια φιλοσοφία που μιλάει για μικρότερες ποινές, αλλά βεβαίως όλα αυτά πρέπει κανείς να τα δει συνολικά, μιας και η κοινή γνώμη, αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργεί με το περί κοινό δικαίου αίσθημα σε ένα μεγάλο βαθμό, αλλά και από την άλλη πρέπει η ίδια η Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων όταν πρόκειται για ζητήματα σωφρονισμού σε ανθρώπους που με τις δικές τους συμπεριφορές έχουν αποδείξει ότι πρέπει να περάσουν μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Είναι πρόβλημα η συμφόρηση που υπάρχει μέσα στις φυλακές αυτή την περίοδο, ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα φέρουν αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ