Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αφορμή το πραγματικό σκάνδαλο Novartis , το οποίο επί της ουσίας ουδέποτε διερευνήθηκε, επιχειρήθηκε η σπίλωση και η πολιτική εξουδετέρωση μιας σειράς πολιτικών προσώπων που θεωρήθηκαν εχθροί της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η ηγεσία του Σύριζα αξιοποίησε στο έπακρα το σαθρό κατηγορητήριο για να στοχοποιήσει και να εξοντώσει ηθικά και  πολιτικά τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή φέρνει εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο, όλη αυτή τη σκοτεινή και πολιτικά τουλάχιστον αποκρουστική μεθόδευση. Είτε βολεύει πολιτικά είτε όχι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν υποχρέωση και ευθύνη να ξεκαθαρίσουν αυτό το τραυματικό για τη δημοκρατία και κυρίως για τη Δικαιοσύνη σκηνικό. Χωρίς ρεβανσισμούς μεν αλλά και χωρίς συγκαλύψεις .

Ο κ. Μητσοτάκης αφού ξεκαθάρισε προκαταβολικά ότι δεν θέλει να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Για τις δεδομένες, όπως υποστήριξαν, πολιτικές  ευθύνες του κ. Τσίπρα θεώρησαν ότι κρίνονται και καταλογίζονται στις εκλογές.

Από εδώ και πέρα η διαδικασία περνά στα χέρια της Βουλής που θα κρίνει και θα αποφασίσει με βάση το υλικό που έχει διαβιβαστεί, τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις που θα ακολουθήσουν το μέγεθος των ευθυνών. Ήδη από αυτά που έχουν δημοσιευθεί ή διαρρεύσει αναδεικνύεται ένα βορβορώδες παρασκήνιο , διαρκείς παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης ,αλλά και αντιδικονομικές , τουλάχιστον ενέργειες  δικαστικών λειτουργών. Ένα σκηνικό που δεν περιποιεί τιμή ούτε στην προηγούμενη εξουσία που από θύτης παριστάνει τώρα το… θύμα, ούτε στην απελθούσα ηγεσία -και όχι μόνο- της δικαιοσύνης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης λοιπόν, πέρα από τον όποιο καταλογισμό ευθυνών πολιτικών προσώπων, είναι απολύτως αναγκαία για να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και η αξιοπιστία της  δικαιοσύνης. Αν η χώρα θέλουμε πραγματικά να επανέλθει στην κανονικότητα πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με παρόμοιες πρακτικές,με σκοτεινές μεθοδεύσεις και επιχειρήσεις δύσοσμων παρασκηνίων.