Αναψε φωτιές η υπόθεση Novartis. Καίγεται η γούνα πολιτικών και κομμάτων. Η διαχείριση, βλέπετε, όπως εξελίσσεται το καυτό αυτό θέμα, προκαλεί αναταράξεις στα κόμματα, του κυβερνητικού συμπεριλαμβανομένου. Απανωτές συσκέψεις γίνονταν όλη την ημέρα την Τετάρτη στα κομματικά επιτελεία, κλεισμένα ραντεβού μετατέθηκαν για άλλη μέρα, νομικά βιβλία άνοιξαν, ζητήθηκε η γνώμη νομικών συμβούλων και οι κομματικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πήραν φωτιά.

Στη μεν κυβέρνηση οι περισσότεροι συντάσσονται με την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου και δεν θέλουν να βάλουν στο κάδρο της προανακριτικής επιτροπής τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να τον μετατρέψουν σε διωκόμενο ηγέτη. Επαναφέρουν στη μνήμη τους τη ρήση του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «έναν πολιτικό δεν τον διώκεις αλλά τον στέλνεις σπίτι του». Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να θυμηθούν την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 (το «βρώμικο ’89) μετατρέποντάς τον από έναν ασθενή πολιτικό σε ηγέτη που κέρδισε τις εκλογές από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που τον είχε παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μεν να αισθάνεται ασφαλής που δεν μπήκε στο κάδρο της παραπομπής της προανακριτικής επιτροπής, αλλά προσπαθεί να βρει τρόπους στήριξης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (για τους φίλους Μίμης), ώστε με πιθανή θυματοποίησή του να αναγεννηθεί στην πολιτική. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Oτι έχει πολλά επεισόδια ακόμα η όλη υπόθεση της Novartis επειδή πολλοί παράγοντες αναπτύσσουν προσωπικές και άλλες στρατηγικές.

Ο κάθε αποσπασμένος στον… πάγκο του

Πάντα είχα την απορία. Πώς είναι δυνατόν κάποιος ή κάποια να «σκοτώνεται» (τρόπος του λέγειν) στο διάβασμα, να περνά στο πανεπιστήμιο, να παίρνει πτυχίο καθηγητή μέσης εκπαίδευσης και αντί να διδάξει σε σχολείο να ζητεί (και να παίρνει) απόσπαση σε μια… βιβλιοθήκη, ή σε μια… εκκλησία, ή τέλος πάντων σε μια… Εφορία; Δεν ξέρω εάν την ίδια απορία την είχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αλλά έμαθα ότι πήγε τις προάλλες στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σκοπεύω να κόψω 300 εκπαιδευτικούς αποσπασμένους σε φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και να τους επαναφέρω στις οργανικές τους θέσεις. Τι λέτε;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό.

Νίκη, προχώρα, είμαι μέσα

Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε πως ενθουσιάστηκε με την ιδέα, αφού 300 εκπαιδευτικοί θα κάλυπταν αρκετά κενά στο διδακτικό προσωπικό, και χωρίς πολλές ερωτήσεις απάντησε στην υπουργό: «Νίκη, προχώρα, είμαι μέσα». Η Νίκη έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου και πήγε στο Μαρούσι (που είναι το υπουργείο Παιδείας) και είχε έτοιμη την απόφαση. Μου είπε ότι η απόσπαση εκπαιδευτικών σε φορείς ήταν το μεγαλύτερο και συχνότερο ρουσφέτι που της ζητούν από τότε που ανέλαβε υπουργός Παιδείας: «Το τηλέφωνο όλο αυτό το διάστημα χτυπά δαιμονισμένα και μου ζητούν απόσπαση-ρουσφέτι» είπε. Σε λίγο καιρό πρόκειται να ανακοινώσει και την πρόσληψη 11.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η αργία της 17Ν

Τη ρώτησα πάντως εάν σκοπεύει να καταργήσει την αργία της 17ης Νοεμβρίου στα σχολεία, την επέτειο δηλαδή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως ορισμένοι και ορισμένες ζήτησαν με αρθρογραφία στο Διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι ότι ευθεία απάντηση δεν πήρα. Ωστόσο μου είπε ότι πρόθεσή της είναι να επαναφέρει την ηρεμία και την αποφυγή επεισοδίων. Το συμπέρασμα που έβγαλα; Δεν πρόκειται επί του παρόντος να την καταργήσει.

Κατόπιν παρέμβασης του υπουργού

Καιρό είχαμε να δούμε γραπτώς από υπουργό ή πολιτικό τη φράση «κατόπιν παρέμβασής μου». Την είδαμε σε tweet του Αδ. Γεωργιάδη, για καλό όμως σκοπό: «Κατόπιν παρέμβασής μου στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός σταμάτησε. Δεν θα αφήσουμε μία τραγωδία να καταστρέψει μια οικογένεια. Ευχαριστώ την Ενωση για την άμεση ανταπόκρισή της και φυσικά την τράπεζα που ανέστειλε!». Εγραψε. Απλώς υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, ο πλειστηριασμός αφορά την πρώτη κατοικία οικογένειας από τον Μαραθώνα, της οποίας καταστράφηκε από την πυρκαγιά το μαγαζί από το οποίο είχε εισόδημα.

Οι πρωθυπουργικές εκκρεμότητες

Είναι στους πάντες γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε ένα νέο στυλ στις επαφές του, εντελώς διαφορετικό από τον προκάτοχό του. Προσπαθεί ό,τι υποσχεθεί να το πραγματοποιήσει. Για παράδειγμα, υποσχέθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στους Γιαννιώτες να επισκεφθεί και πάλι την Ηπειρο, καθυστέρησε λιγάκι (δυόμισι μήνες), αλλά την επισκέφθηκε. Οταν εξελέγη Πρωθυπουργός, κατέγραψα ορισμένες υποσχέσεις που έδωσε και έμειναν ανεκπλήρωτες:

1. Να πετάξει μ’ ένα διθέσιο F-16, αφού ήδη έχει την (αντι-

G) στολή που του δώρισε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

2. Να παίξει μια παρτίδα τένις με τον Τσιτσιπά, όπως υποσχέθηκε στον διάσημο τενίστα.

3. Να παρακολουθήσει την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα», όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί.

4. Να διερευνήσει την περίοδο του α’ εξαμήνου του 2015 (τότε που είχαμε οδηγηθεί σ’ ένα «αχρείαστο» μνημόνιο και τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls), όπως είχε επανειλημμένως δεσμευτεί σε ομιλίες του στη Βουλή.

Σύναξη εν δυνάμει επενδυτών

Η συμμετοχή ξένων και ελλήνων εν δυνάμει επενδυτών στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για Αμεσες Διεθνείς Επενδύσεις είναι όντως εντυπωσιακή. Για πρώτη φορά οργανώνεται την Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Εχει συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου, καθώς θα παρευρεθούν επενδυτικά funds και επενδυτικές τράπεζες από το εξωτερικό, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων από την Ελλάδα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πρέσβεις μεγάλων χωρών. Το κύριο θέμα της Συνάντησης θα είναι πώς η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επενδυτικό κέντρο και πώς η εισροή κεφαλαίων στη χώρα μπορεί να στηρίξει την άμεση οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Στη Συνάντηση θα μιλήσουν υπουργοί των τομέων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας, Εξωτερικών και Οικονομίας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων συμμετεχόντων περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα από επενδυτικέςτράπεζες, όπως οι Goldman Sachs International, Rothschild Global Advisory, JP Morgan, Bank of China, από επενδυτικά funds όπως τα Apollo Capital Management, Enagas, BC Partners, Oaktree Capital Management LLP, ZOIA, Eldorado Gold, Mohegan Gaming & Entertainment, τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Google, Facebook, Tesla Motors Inc., Airbnb, καθώς και ελληνικές εταιρείες όπως οι Παπαστράτος ΑΕ, Lamda Development, Dimand, Chipita, Pfizer Hellas SA, Coca Cola Τρία Εψιλον, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Trenitalia και Ομιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος. Συμμετέχουν επίσης ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παρευξείνια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Να χτίσουμε έναν κόσμο λεύτερο

Ξεκινάει στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Ξέρετε, σε αυτό το εγκαταλελειμμένο πάρκο που ο Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πριν απ’ αυτόν ο γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Αναμένεται βέβαια μεγάλη κοσμοσυρροή. Λογικό αφού το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι υπερπλήρες: Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Φωτεινή Βελεσιώτου, Παντελής Θαλασσινός είναι μερικοί μόνο από τους αυτούς που θα ανέβουν στις βασικές σκηνές του Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκθέσεις, συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, θεατρικές παραστάσεις, δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά και αρκετά ακόμα…

Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

Στη Δι@υγεια ενίοτε αναρτώνται και… ταινίες. Οχι όποιες-όποιες, αλλά ταινίες που έχουν την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη διεκδίκηση ενός… Οσκαρ: «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες». Αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάνας Οικονόμου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 92η Διοργάνωση των Οσκαρ (βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους).