Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρος της Κομισιόν, στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο «ο Βρετανός πρωθυπουργός μας είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να επιθυμεί μία συμφωνία, αλλά θα φύγει οπωσδήποτε στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο κίνδυνος του No Deal παραμένει υπαρκτός». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου δηλώνει ότι «η αβεβαιότητα δεν μειώνεται, αλλά μάλλον αυξάνεται».

Όλα αυτά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στη διάρκεια συζήτησης για το Brexit, η οποία ξεκίνησε με άδεια έδρανα. Μιλώντας στο Στρασβούργο ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι στo Λουξεμβούργο ο Μπόρις Τζόνσον περιορίστηκε να επισημάνει τί δεν του αρέσει στη ρήτρα του backstop για την Ιρλανδία, την οποία είχε αποδεχθεί η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. «Αλλά αυτό δεν αρκεί, πρέπει να κατατεθούν νομικά λειτουργικές λύσεις», τονίζει ο Μπαρνιέ.

Αναμονή «μέχρι την τελευταία στιγμή»

Γιούνκερ και Μπαρνιέ δηλώνουν ότι θα «ακούσουν μέχρι την τελευταία στιγμή» προτάσεις για μία συγκροτημένη αποχώρηση. Ακολούθησε ψήφισμα, στο οποίο οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους σε μία συμφωνία που σέβεται τη ρήτρα για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία (backstop). Παράλληλα, προειδοποιούν ότι το Λονδίνο θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για ένα άτακτο Brexit, για να διευκρινίσουν ότι μπορεί να λάβει, εάν το ζητήσει, νέα παράταση. Το ψήφισμα έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία (544 ψήφοι υπέρ, 126 κατά, 38 αποχές).

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η κριτική του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φαράτζ προς τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τη συνάντηση της Δευτέρας, η παρουσία της ευρωβουλευτού του Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον με φανέλα της …Εθνικής Ιρλανδίας, αλλά και η παρέμβαση του Σκωτσέζου ευρωβουλευτή Άλιν Σμιθ, ο οποίος δηλώνει: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο για να αναστρέψουμε το Brexit. Παρακαλώ, δώστε μας τον χρόνο αυτόν…»

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο.