Γνωστός για τις παρορμητικές του αντιδράσεις, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει ασυνήθιστη για τον ίδιο προσεκτική προσέγγιση στο κατά πόσον θα καταστήσει υπεύθυνο το Ιράν για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δείχνοντας μικρό ενθουσιασμό για πολεμική σύγκρουση, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη… »

Μετά τις επιθέσεις στα εργοστάσια της Aramco το Σάββατο το πρωί, ο Τραμπ δεν περίμενε πολύ για να αναρτήσει μήνυμα στο Twitter, απειλώντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται με «το δάχτυλο στη σκανδάλη» για να απαντήσουν, και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις.

Τέσσερις μέρες όμως μετά, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για δράση. Αντ’ αυτού, θέλει να περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών για το τι συνέβη και έστειλε τον Πομπέο για διαβουλεύσεις αυτήν την εβδομάδα με τους ομολόγους του στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Υπάρχει άπλετος χρόνος», είπε ο Τραμπ τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα είμαστε όλοι εδώ για πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη», πρόσθεσε.

«Να μην σπεύσουμε»

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters χθες Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η επίθεση στην Aramco πραγματοποιήθηκε από το Ιράν, με έναν από τους αξιωματούχους να αναφέρει ότι αυτή ξεδιπλώθηκε από το νοτιοδυτικό Ιράν.

«Η απάντηση για τη μεγαλύτερη επίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην Ιστορία πιστεύω ότι βρίσκεται στο να μην σπεύσουμε να αντιδράσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι συμφωνούμε», είπε αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η σημερινή στάση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του 2017, όταν, λιγότερο από τρεις μήνες στην προεδρία, περίμενε μόλις δύο μέρες πριν διατάξει αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία για να τιμωρήσει τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ για επίθεση με χημικά όπλα.

«Πρώτα η Αμερική»

Η επιφυλακτικότητα του Τραμπ αντανακλά την κοσμοθεωρία «Πρώτα η Αμερική», το βασικό προεκλογικό του σύνθημα στις εκλογές του 2016, το οποίο προσπαθεί πάλι να προωθήσει καθώς επιδιώκει δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2020.

Με βάση τα θεμέλια αυτής της κοσμοθεωρίας, ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελούσε σπατάλη αίματος και χρημάτων, το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια να έρθει και η Ουάσιγκτον πρέπει να αποζημιωθεί για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, από τη Νότια Κορέα ως τη Γερμανία.

Ο Τζον Αλτερμαν, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει «γίνει ολοένα και πιο επιφυλακτικός όσο η πραγματικότητα της όποιας στρατιωτικής δράσης έρχεται πιο κοντά».

«Θα είναι τρέλα να οδηγηθεί σε πόλεμο»

«Υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του προέδρου το οποίο πιστεύει ότι θα είναι τρέλα να οδηγηθεί σε πόλεμο με το Ιράν», τόνισε ο Αλτερμαν.

«Υπάρχει τεράστιο μέρος της εκλογικής του βάσης που πιστεύει ότι το πιο τρελό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε ατέρμονους πολέμους στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ