Διάταξη για την παρακράτηση του συνολικού οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ από τον συμβολαιογράφο προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες πώλησης ακινήτων που ταλαιπωρούν την αγορά επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για αίτημα που κοινοποίησε πριν λίγες ημέρες με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ στον αρμόδιο για θέματα απλούστευσης διαδικασιών Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας έκαναν λόγο στην ανακοίνωσή τους για ένα πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που ταλαιπωρούνται γιατί τους ζητείται πρώτα να υπαχθούν αναγκαστικά στη ρύθμιση των 12 δόσεων και να καταβάλουν εντός 3 ημερών την πρώτη δόση «με χρήματα που δεν έχουν», όπως επισημαίνεται.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία στην οποία εκτιμάται ότι «κολλάνε» τα μισά -ή και περισσότερα- συμβόλαια πώλησης ακινήτων. Δεδομένου ότι από τη νομοθεσία δίδεται η ευχέρεια για κάθε οφειλή προς το Δημόσιο να μεταβιβαστεί ακίνητο, υπό τον όρο παρακράτησης του συνόλου της οφειλής του πωλητή, όπως αυτή προκύπτει από σχετική βεβαίωση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ΕΝΦΙΑ. Όμως στο σημείο αυτό υπάρχει εξαίρεση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει σήμερα η διαδικασία μέσω των συμβολαιογράφων.

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι ο συμβολαιογράφος μπορεί να τσεκάρει μόνο εάν ο πωλητής είναι ενήμερος ή όχι. Εφόσον όμως υπάρχει οφειλή, το ύψος της είναι απροσπέλαστο. Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται είναι ο τρόπος ο πωλητής να ενημερώνει αξιοποιώντας τα δεδομένα του TaxisNet τον συμβολαιογράφο για το ύψος της οφειλής και εκείνος να παρακρατά το σύνολο της οφειλής.

Στόχος θα είναι αφενός η ανακούφιση των πολιτών από μια χρονοβόρα διαδικασία και αφετέρου το Δημόσιο θα εισπράττει πιο άμεσα και εφάπαξ τις προς αυτό οφειλές.

Οπως εξηγούσε η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της, «με το άρθρο 54Α του ν. 4174/2013 επιβάλλεται μια μακρόχρονη και  βασανιστική διαδικασία που καταπιέζει τους πωλητές ακινήτων, για τη σύνταξη ακόμη και ενός απλού πωλητηρίου συμβολαίου».

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία απαιτείται ο πωλητής:

Πρώτον να προβεί στην υπαγωγή του συνόλου των οφειλών του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

Δεύτερον να βρει χρήματα και να καταβάλει εντός τριών ημερών από τη ρύθμιση, την πρώτη δόση που αντιστοιχεί στο 1/12 της συνολικής οφειλής του.

Τρίτον να περιμένει μέχρι να εμφανιστεί η πληρωμή στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Τέταρτον να υποβάλει αίτηση στη ΔΟΥ να του χορηγηθεί, μετά από ημέρες, χειρόγραφο πιστοποιητικό  ΕΝΦΙΑ με τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που θα συντάξει το συμβόλαιο και το ποσό το οποίο θα παρακρατήσει και θα αποδώσει.