Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της Novartis  θα εισηγηθεί σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Η απόφαση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση φέρνει τη «σφραγίδα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδωσε από χθες το στίγμα του για την υπόθεση, βγάζοντας από το «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» ανέφεραν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές».

Από την κυβέρνηση επιλέχθηκε να βγει εκτός «κάδρου» ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μην οξυνθεί περαιτέρω το πολιτικό κλίμα αλλά και να δοθεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων. Επίσης στέλνεται  το μήνυμα ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση διάθεση ρεβανσισμού.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση.  «Ο ελληνικός λαός θέλει να γνωρίζει ποιοι και με ποιον τρόπο ενεπλάκησαν σε αυτά τα σκάνδαλα που ζημίωσαν με δισεκατομμύρια τα δημόσια ταμεία. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου», δήλωσε  αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας για την υπόθεση Novartis στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ανέφερε ότι «στην κρίση δεν μπήκαμε τυχαία», σημειώνοντας πως «το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν 4 δισ. ευρώ υψηλότερη. Και εμείς κατηγορηθήκαμε που αναδείξαμε αυτό το σκάνδαλο στις πολιτικές του διαστάσεις». Όπως είπε, «με το ποινικό σκέλος θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη και ορθώς έστειλε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν πρόσωπα συγκεκριμένα, βάσει της διαδικασίας που ορίζει το Σύνταγμα και το άρθρο 86».

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για την προανακριτική

Την ανακοίνωση για τη συγκρότηση της προκαταρκτικής επιτροπής αναμένεται να κάνει εντός της ημέρας ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία βρίσκεται σφραγισμένη στα συρτάρια της Βουλής και αύριο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει απόφαση από την πλειοψηφία.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των πολιτικών προσώπων όπως του Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς και του αντεισαγγελέα Αγγελή όπου κατονομάζονται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε σχέση με την καταγγελόμενη ως «σκευωρία» κατά των πολιτικών προσώπων που «σύρθηκαν» για αρκετό και συγκεκριμένα από τη στιγμή που είχαν μπει στο στόχαστρο του Τσίπρα.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ

Το φάκελο που θα κατατεθεί στη Βουλή περιμένει το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στο θέμα της Novartis. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς σε επαφές που είχε η Φώφη Γεννηματά με στενούς της συνεργάτες και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

 Από τη Χαριλάου Τρικούπη, μεταδίδεται ότι η βασική γραμμή πλεύσης του κόμματος είναι ότι στην όλη υπόθεση «πρέπει να υπάρξει έρευνα σε βάθος και διαφάνεια για όλους και για όλα». Ωστόσο, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «εμείς ούτε είμαστε, ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε Ρασπούτιν, άρα δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία που περιέχει ο σχετικός φάκελος. Κάντε υπομονή μια μέρα».