Το φόντο της αφίσας είναι χρώματος πορφυρού, ενώ το ρηξικέλευθο μήνυμά της ολοκληρώνεται με ένα γραμμικό σχέδιο εργοστασίου του περασμένου αιώνα. Μαύρο κατράμι το εργοστάσιο, με κεκλιμένες στέγες, προφανώς κεραμοσκεπείς. Το δε θηριώδες φουγάρο του, για τις προφανείς ανάγκες αγωνιστικού συμβολισμού, αντί για την αναμενόμενη οπή από όπου θα εξήρχετο ο καπνός των μηχανών, καταλήγει σε μια σφιγμένη γιγάντια γροθιά.

Αυτή την αμιγούς σοσιαλιστικού ρεαλισμού αφίσα ανήρτησε στο Διαδίκτυο το ΚΙΝΑΛ, μήνα Σεπτέμβριο του 2019, για να εικονογραφήσει την ανακοίνωση που εξέδωσε εν βρασμώ ψυχής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Τόσο η ανακοίνωση όσο και η αφίσα υπογράφονται από τη ρητή προειδοποίηση «Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι μέσα και έξω από τη Βουλή». Το όλον προφανώς κράχτηκε ως παλαιοκομμουνιστικό, εντός και εκτός κόμματος, με αποτέλεσμα η αφίσα να αντικατασταθεί με μια πράσινη, όπου εικονογραφείται ένα πόντιουμ μετά μικροφώνου, ακέφαλο, στη μετόπη του οποίου αναγράφεται «Κίνημα Αλλαγής». Αλλα αντ’ άλλων.

Τόσο η αρχική αφίσα όσο και η πρόχειρη και πολεμοχαρής ανακοίνωση ισοπεδωτικής κριτικής στο νομοσχέδιο, υποτίθεται για το αντεργατικό του πνεύμα, γραμμένη με συνθήματα και κατάρες, φανερώνουν την τρομερή αγωνία που έχει παραλύσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αγωνία που προκύπτει από την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση αλλά και από την αφόρητη πίεση που αντικειμενικά ασκείται στους δύο πόλους του. Τόσο ο Αλ. Τσίπρας, που προσβλέπει στο αριστερό του τμήμα, όσο και ο Κ. Μητσοτάκης. που φλερτάρει με το εκσυγχρονιστικό, αντιμετωπίζουν το ΚΙΝΑΛ ως δεξαμενή άντλησης μελλοντικών ψηφοφόρων.

Το κόμμα της Φώφης Γενηματά περνά κρίση ταυτότητας. Στην απελπισία του απευθύνεται στα αριστερά του, μήπως βρει το μυστικό που θα φέρει πίσω τους πράσινους μετανάστες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτοχρόνως προσποιείται έναν μοντέρνο, εκσυγχρονιστικό, πατριωτικό, κεντρώο σχηματισμό που εγγυάται το μέλλον. Δεν πείθει ούτε όταν σφίγγει τη γροθιά ούτε όταν φοράει μπλέιζερ.

Το ΚΙΝΑΛ υποφέρει από τη νόσο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, δεν έχει να πει πολλά διαφορετικά από την Κεντροδεξιά. Την ίδια ώρα οι λαϊκιστές όλων των αποχρώσεων θριαμβεύουν τζογάροντας στον φόβο ή στην οργή. Η Ευρώπη έχει ανάγκη την εναλλακτική Κεντροαριστερά, της δημοκρατίας και της ευημερίας. Απαλλαγμένο από τα βαρίδια που του κληροδότησε η μακρά παραμονή του στην εξουσία, με σύγχρονο πολιτικό λόγο και σαφώς διατυπωμένες αξίες, το ΚΙΝΑΛ θα είχε μέλλον αν, αντί να ετεροπροσδιορίζεται, διατύπωνε διακριτή πρόταση εξουσίας. Κανένα κόμμα δεν επιβιώνει αν δεν το κάνει.

Αναρτώντας αφίσες από την πινακοθήκη του ΚΚΕ θα μείνει με το παρελθόν.