H λίμνη Κορώνεια «πεθαίνει» – Χιλιάδες νεκρά ψάρια στις όχθες της

Η Κορώνεια έχει σχεδόν στεγνώσει, καθώς το νερό κατέβηκε μέχρι και τα 60 εκατοστά στα μεγάλα βάθη.

Χιλιάδες ψάρια, κυρίως μεγάλα γριβάδια και πεταλούδες, εκβράστηκαν νεκρά τις τελευταίες δέκα μέρες, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια. Ενδεικτικό της οικολογικής καταστροφής και του αργού «θανάτου» της λίμνης είναι το γεγονός ότι στάθμη του νερού έχει κατέβει πλέον δραματικά, φτάνοντας στα μεγάλα βάθη μόλις τα 60 με 80 εκατοστά.

«Από 2,80 μέχρι τρία μέτρα, που ήταν το βάθος της λίμνης, μέχρι πριν από πέντε- έξι χρόνια, φτάσαμε σήμερα στα λίγα εκατοστά λόγω της ανομβρίας αλλά και της μη συντήρησης των έργων που συμβάλουν στη διοχέτευση νερού στην Κορώνεια» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, Δήμητρα Μπόμπορη.

«Έχουμε επανέλθει στις προηγούμενες δύσκολες περιόδους, κάτι που με τη μεγάλη μείωση του νερού που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των ψαριών» συνεχίζει η κ.Μπόμπορη.

Όπως αναφέρει, με τα τεχνικά έργα που είχαν υλοποιηθεί το 2012, αποκαταστάθηκε η επικοινωνία της λίμνης με τα ρέματα και αναπτύχθηκε σημαντικά η ιχθυοπανίδα, καθώς παρατηρήθηκαν οκτώ με εννέα είδη.

«Μην ξεχνάτε τη μαζική θανή της ιχθυοπανίδας το 1995. Έκτοτε ωστόσο, άρχισε να ανεβαίνει λίγο η στάθμη, καθώς η λίμνη τροφοδοτείται από νερά που φτάνουν στη λεκάνη απορροής της και κατά περιόδους εμφανίστηκαν μερικά ψάρια, προερχόμενα κυρίως από παράνομους εμπλουτισμούς» προσθέτει η κ.Μπόμπορη.

Γιατί πεθαίνουν τα ψάρια στην Κορώνεια;

Πέρα από το γεγονός ότι η λίμνη κοντεύει να στεγνώσει εντελώς, τα ψάρια πεθαίνουν λόγω του ευτροφισμού. Δεν έχουν δηλαδή οξυγόνο να αναπνεύσουν λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού το οποίο, όταν αποδομείται, στην συνέχεια οδηγεί σε κατανάλωση του οξυγόνου από τους οργανισμούς που το αποσυνθέτουν.

Είναι ένα φαινόμενο που έχει συμβεί πάλι στο παρελθόν, το 2004 και το 2007. Τότε μάλιστα ακολούθησαν θάνατοι εκατοντάδων ψαροφάγων ειδών πουλιών όπως οι αργυροπελεκάνοι και ερωδιοί. Αυτό οφείλονταν στην ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων λόγω της νεκρής βιομάζας των ψαριών. Είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και φέτος αυτό το φαινόμενο αν δεν βρέξει σύντομα, ώστε να ανέβει η στάθμη της λίμνης.

Η «λύση» που επιδείνωσε το πρόβλημα

«Εκτός από την ανομβρία, σημαντικό ρόλο στη μείωση της στάθμης της λίμνης παίζει η φραγή, με φερτά υλικά και καλάμια, του καναλιού που έχει δημιουργηθεί για την εκτροπή δύο χειμάρρων αλλά και των θυροφραγμάτων, που ανοίγουν κατά περίπτωση, για να διοχετεύουν με νερό την Κορώνεια και δεν έχουν συντηρηθεί».

Για την Κορώνεια έχουν δαπανηθεί πάρα πολλά χρήματα σε μελέτες και σχέδια, μερικά από τα οποία περιλάμβαναν και την λύση μεταφοράς υδάτων από τον Αλιάκμονα. Αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε και σχεδιάστηκε μία λύση μικρής εκτροπής δύο ρεμάτων που κατέληγαν στην ενωτική διώρυγα Κορώνειας – Βόλβης.

Για να γίνει αυτό διαμορφώθηκε μία Λεκάνη Αναρρύθμισης η οποία δέχεται τα νερά δύο ρεμάτων εκατέρωθεν (Σχολαρίου και Λαγκαδικίων) και τα διοχετεύει στην Κορώνεια. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν το μπάζωμα αυτού του συστήματος από τα φερτά υλικά του ρέματος. Έτσι αν και δαπανήθηκαν πολλά χρήματα η λύση αυτή δεν λειτουργεί.

Ευθύνες για την κατάσταση φέρει τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς δεν υπήρχε επαρκής συντονισμός για την Κορώνεια, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ολοκλήρωσε τα έργα και στη συνέχεια άφησε τη λίμνη στην τύχη της. Το ζήτημα πλέον έχει περάσει στα χέρια του Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Κορώνειας Βόλβης Χαλκιδικής, ο οποίος όμως ούτε μηχανήματα ούτε χρήματα διαθέτει.

Τα σχέδια για την αποκατάσταση της λίμνης

Σύμφωνα με την κ. Μπόμπορη, η αποκατάσταση της λίμνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υδρολογικές συνθήκες αλλά, «φυσικά και από τη συντήρηση των έργων η οποία δεν έχει γίνει αφού δεν ορίσθηκε διαχειριστής, ώστε να διεκδικήσει κονδύλια για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες».

Για να αντιμετωπιστεί υπάρχουν δύο τρόποι: είτε η κατασκευή υδρονομικών έργων με τη μορφή τοιχίων αντιστήριξης όπου συγκρατούνται τα φερτά και αυτές οι θέσεις πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά, είτε ο καθαρισμός των φερτών υλών ακριβώς πριν από την Λεκάνη Αναρρύθμισης.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση και ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής του master plan για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει ένα πιο απλό σύστημα, σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές, προκειμένου να υπάρχει ένας συντονιστής και την άμεση χρηματοδότηση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όλων των έργων βιολογικού καθαρισμού γύρω από την Κορώνεια, προκειμένου η λίμνη να παραμείνει ζωντανή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Χωρίς κατηγορία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk