«Είχα δώσει υπόσχεση στους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα μείνω κλεισμένος στο Μαξίμου, όχι μόνο για να κρατώ ζωντανή την επαφή με την κοινωνία αλλά για να δώσω έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης, σε συζήτηση που είχε με κατοίκους στη Βίτσα, στα Ζαγοροχώρια.

Έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασουλα, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και βουλευτές της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήματα των πολιτών στο πλαίσιο εκδήλωσης διαλόγου που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήματα των πολιτών και προανήγγειλε την προώθηση της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO

«Η Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη που προστατεύει περιβάλλον και συνδέει τον αγροτοδιατροφικό τομέα με την πολιτιστική κληρονομιά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμιζοντας ότι το 2014 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ξεκινήσει την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.

Ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος αδράνειας η οποία έλαβε τέλος φέτος το καλοκαίρι και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα κατατεθεί στην UNESCO ο τελικός φάκελος έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέχρι το 2021. «Όταν θα βρεθώ στην UNESCO τον Νοέμβριο θα ξεκινήσω προσωπικά την προώθηση με πρώτο στη λίστα το Ζαγόρι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συζήτησε μεταξύ άλλων με τους κατοίκους για τη χρήση της τεχνολογίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και να στηριχθεί η παραγωγή της περιοχής. Παράλληλα συμφώνησε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου κάνοντας λόγο για «ήπιες δραστηριότητες» απολύτως συμβατές με το μοντέλο της ανάπτυξης που οραματίζεται.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και την Ιερά Μόνη Βελλά, όπου τον  υποδέχτηκε και τον ξενάγησε στις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος έθεσε στον Πρωθυπουργό το ζήτημα λειτουργίας Γεωργικής Σχολής. Στόχος, όπως είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, είναι η δημιουργία μιας φάρμας η οποία θα εξελιχθεί σε Γεωργική Σχολή όπου θα μπορούν να φοιτήσουν νέοι άνθρωποι.