Το ενδεχόμενο η τιμή του πετρελαίου να πάρει την ανιούσα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο την αγορά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής στα καύσιμα αλλά και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Αν δεν αποκλιμακωθούν γρήγορα οι διεθνείς τιμές, τότε μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό η έκρηξη του μαύρου χρυσού να προκαλέσει αυξήσεις των μεταφορικών στη βιομηχανία, άνοδο στο σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό, και ενδεχομένως ευρύτερες αλλαγές σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Ο κλάδος που θα αισθανθεί τις επιπτώσεις θα είναι οι μεταφορές και ειδικότερα οι οδηγοί αυτοκινήτων, καθώς βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων μπορεί να φτάσει μέχρι και 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Γιώργου Ασμάτογλου.

«Είναι πράγματι πολύ μεγάλη η αύξηση του αργού και δεν μπορούμε να ξέρουμε πού θα φτάσει», σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο κ. Ασμάτογλου για την αύξηση ρεκόρ που σημείωσε χθες η τιμή του βαρελιού, συνέπεια της επίθεσης που έγινε το Σάββατο στην πετρελαϊκή Aramco, της Σαουδικής Αραβίας.

«Τσουχτερά» τα καύσιμα

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των πρατηριούχων, «σήμερα οι πρατηριούχοι που θα πάνε να αγοράσουν καύσιμα θα πάρουν 11 ευρώ ανά 1000 λίτρα παραπάνω, που σημαίνει ότι η τιμή θα πάει από 1,6 στο 1,614 κι αν αυτό συνεχιστεί, στο τέλος της εβδομάδας θα φτάσει στο 1,68».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της απλής αμόλυβδης διαμορφωνόταν σε 1,589 ευρώ το λίτρο, τη Δευτέρα, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,374 ευρώ το λίτρο.

Το υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης στην αγορά και εάν παραστεί λόγος θα επέμβει, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος πανικού, ανέφερε προ ολίγου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΒ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η άνοδος της τιµής του πετρελαίου προκαλεί αύξηση του γενικού επιπέδων των τιµών µε αποτέλεσµα τη µείωση της αγοραστικής δύναµης των νοικοκυριών και την περιστολή της καταναλωτικής ζήτησης για διαρκή αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης μειώνεται ο ρυθμός των επενδύσεων καθώς ο υψηλός ρυθµός αυξάνει τα βραχυπρόθεσµα επιτόκια.

Όσον αφορά συγκεκριμένους κλάδους, ο πρώτος κλάδος που θα πληγεί είναι οι μεταφορές λόγω των τιμώ των καυσίμων, το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και γενικότερα το κόστος της ενέργειας και επομένως όλα τα καταναλωτικά προϊόντα. Κερδισμένοι είναι βραχυπρόθεσμα τα διυλιστήρια λόγω φθηνών αποθεμάτων και οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου.

Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων.

Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Τι θα γίνει όμως με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης; Τις εξελίξεις παρακολουθεί με αγωνία και το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα ήθελε να προχωρήσει σε αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης ώστε περισσότεροι να πάρουν περισσότερα.

Οριστικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Νοεμβρίου ενώ παράλληλα αναζητείται τρόπος πληρωμής της πρώτης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019 και όχι στις αρχές του 2020 ώστε να δοθεί άμεση ανάσα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αν συνεχιστεί η κούρσα τότε είναι σίγουρο ότι οι όποιες αποφάσεις θα επισπευσθούν, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα πάρουν περισσότερο χρόνο.

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων στην Ελλάδα, εκτιμούσαν – πριν την επίθεση στο Ριάντ – ότι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει με τιμή στο 1 ευρώ ανά λίτρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για αλλαγές θα ληφθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου με μειωμένο φόρο 0,28 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερο ανάγκη την επιδότηση, θα πρέπει να περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα ή να ποντάρουν πως θα βελτιωθούν τα ήδη ισχύοντα.

Άλλωστε σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους. Ερωτηθείς σχετικά είχε δηλώσει ότι: «Εντός του 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα».