Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο κοντά στα χωριά Αγαλάς και Κερί.

Το πύρινο μέτωπο συνεχίζεται να εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και πλέον οι ελπίδες για την ανάσχεση της πυρκαγιάς έχει εναποθετεί στα εναέρια  μέσα τα οποία ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις το πρωί ενισχύθηκαν σημαντικά και αυτή την ώρα επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 2 ομάδες ΜΕΤΠΕ, 9 ομάδες πεζοπόρων ενώ συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι και προκάλεσε ζημιές σε άλλο ένα καθώς και μικρές ζημιές σε ένα ξενοδοχείο  ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης εκκενώθηκαν από τις Αρχές τα χωριά Αγαλάς και Κερί.

Πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων

«Χθες ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Το μέτωπο παραμένει μεγάλο, είναι 10χλμ. και περισσότερο αλλά τη νύχτα είχαμε μια μικρή αλλαγή της διεύθυνσης και τώρα τα πράγματα είναι πιο ασφαλή» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε μερικά σπίτια με ζημιές γιατί σταμάτησε έξω από το χωριό η φωτιά αλλά έχουμε μεγάλες καταστροφές στη φύση καθώς η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα».

Ζώνη ασφαλείας στο χωριό Κερί

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί -αφού οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου- έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση.

Τη στιγμή αυτή δεν κινδυνεύουν τα σπίτια του χωριού ενώ τεράστια πυροσβεστική δύναμη έχει περικυκλώσει το χωριό ώστε να το προστατέψει.

Ρόδη Κράτσα: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο

Μιλώντας στο One Channel η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα δήλωσε ότι «το πύρινο μέτωπο είναι ακόμα σε μεγάλη έκταση. Μαίνεται στην περιοχή Κερί. Πρόκειται για μια καταπράσινη ορεινή περιοχή με πρόσβαση στη θάλασσα».

Όπως είπε, υπάρχει συντονισμός όλων των φορέων και ότι συνεχίζουν να έρχονται ενισχύσεις από την Πελοπόννησο. « Ελπίζουμε ότι ο αέρας που πέφτει θα βοηθήσει να σβήσει η φωτιά» τόνισε η κ. Κράτσα και επισήμανε ότι «δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κάηκε ένα σπίτι. Αλλά ευτυχώς είναι ασφαλείς οι συμπολίτες μας». Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς είπε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα. Σε κάθε φωτιά εικάζεται ο εμπρησμός. Θα περιμένουμε την έρευνα».

Συγκλονιστικά εικόνες

Στο μεταξύ οι εικόνες που καταγράφουν τα τοπικά μέσα είναι συγκλονιστικές.

Φλόγες «γλείφουν» τις αυλές των σπιτιών, κάτοικοι καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους, ενώ πυροσβέστες επιχειρούν να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα που πνίγει το νησί. (Δείτε εδώ συγκλονιστικά βίντεο)


Φωτογραφίες: imerazante.gr