Το κράτος θα καταβάλει στη ΔΕΗ τις οφειλόμενες επιδοτήσεις για τη παροχή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της επιχείρησης και απομακρυσμένα νησιά, επεσήμανε, μιλώντας στο Reuters, ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες του κόστους (ΝΟΜΕ), ο υπουργός τόνισε πως θα  καταργηθούν καθώς έχουν στοιχίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση.

«Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σε συνεργασίας με τους δανειστές εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενεργειακή αγορά και τη ΔΕΗ έως τα τέλη Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.