Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της κλοπής στρατιωτικού υλικού από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, τη στιγμή που σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους βασικούς υπόπτους.

Υπενθυμίζεται, ότι «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται τρεις βασικοί ύποπτοι: ένας υπαξιωματικός που είχε την ευθύνη για την αποθήκη οπλισμού και δυο ακόμα στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών που έχουν αποστρατευθεί.

Παρά τις πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, κανένας από τους τρεις υπόπτους δεν έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το One Channel ο νυν αποθηκάριος φέρεται να έχει καταθέσει πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο προκάτοχός του τού ζήτησε το κλειδί και τον κωδικό πρόσβασης στην αποθήκη μαζί με μαζί με δύο στελέχη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ).

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο νυν αποθηκάριος, δέχτηκε να δώσει τα κλειδιά στον συνάδερφό του, δρώντας βάσει εμπιστοσύνης.

Παρ’ όλα αυτά ο πρώην αποθηκάριος, ο οποίος σήμερα υπηρετεί σε άλλη μονάδα εκτός Λέρου και ο οποίος έχει τεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αρχές πιστεύουν ότι η κλοπή έγινε σε βάθος χρόνου.

Παναγιωτόπουλος: Οι έρευνες οδηγούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτοπούλος, στο περιθώριο επίσκεψης στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την πεποίθηση του πως η έρευνα σχετικά με την απώλεια οπλισμού στην βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο έχει προχωρήσει αρκετά και πως η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά στην ΕΡΤ: «Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και με ταχείς ρυθμούς, γιατί από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οι εντολές και επιστρατεύτηκε η κατάλληλη δύναμη των ελεγκτικών αρχών. Είτε των στρατιωτικών αρχών με παρουσία στρατιωτικού εισαγγελέα από το ναυτοδικείο είτε με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προκειμένου να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση.

»Αυτή τη στιγμή ακόμα διεξάγεται η προανάκριση, η σχετική έρευνα στη βάση της Λέρου. Η προανάκριση διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Δεν επιζητούμε να έχουμε πληροφόρηση ώρα με την ώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι η διαδικασία εξελίσσεται γρήγορα και ικανοποιητικά.

»Οι έρευνες εντείνονται, προφανώς οδηγούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δεν είναι όμως η δουλειά μας να ζητάμε περαιτέρω πληροφόρηση. Θα περιμένουμε το πόρισμα, αυτό δεν θα αργήσει.

»Προχωράει με γοργό ρυθμό και εντατικό και από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε το πόρισμα της προανακριτικής έρευνας θα δούμε και με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε».

Οι εκτιμήσεις για την… κατάληξη του οπλισμού

Πάντως, πέραν της εξιχνίασης της υπόθεσης, ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί τις αρχές είναι το πού πήγαν τα όπλα, μιας και μιλάμε για αρκετά βαρύ οπλισμό, όπως αντιαρματικά τελευταίας τεχνολογίας, αμυντικές χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες κατά προσωπικού, αντιαρματικά, εκρηκτικές ύλες και ποσότητα βραδύκαυστου φιτιλιού.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για βαρύ υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Μέχρι στιγμής όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά:

  • Ενδέχεται να υπήρχε παραγγελία από κακοποιούς.
  • Ενδέχεται αυτός που τα έκλεψε να ήθελε να τα κρύψει και να τα πουλήσει, όταν βρει ευκαιρία.
  • Συχνό είναι το φαινόμενο και της παρακράτησης των όπλων από… συλλέκτες.

Πάντως, οι Αρχές θεωρούν πως το πιθανότερο σενάριο, εφόσον πρόκειται για κλοπή, είναι το στρατιωτικό υλικό να βρίσκεται στα χέρια ποινικών ή λαθρεμπόρων