Κεντρικό ρόλο στην τηλεμαχία των δέκα υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2020 διαδραμάτισαν η καθολική ασφάλιση και η οπλοκατοχή. Οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν υπερασπίστηκαν τα σχέδια του πρώην προέδρου Μπάρκ Ομπάμα για μια ασφάλιση όλων των αμερικανών πολιτών. Ο Μπέρνι Σάντερς υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα 87 εκ. Αμερικανοί είναι είτε ανασφάλιστοι, είτε η ασφάλεια που έχουν δεν καλύπτει τις ανάγκες τους, ενώ την ίδια στιγμή μισό εκ. Αμερικανοί βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας».

Από την πλευρά της η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν αναφέρθηκε στον θεμελιωτή της καθολικής ασφάλισης στις ΗΠΑ:«Οφείλουμε να είμαστε σαφείς. Χρωστάμε πολλά στον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ποιος θα τα βάλει με το λόμπι των όπλων;

Από την τηλεμαχία δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Αφορμή ο πρόσφατος θάνατος 22 ατόμων στο Ελ Πάσο της Πολιτείας Τέξας. Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε στο ερώτημα πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA: «Μα το έχω κάνει στο παρελθόν. Είμαι ο μόνος που συγκρούστηκε και νίκησε το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Με βάση τον λεγόμενο νόμο Μπρέιντι του 1993 ψηφήσαμε επί προεδρίας Ομπάμα ένα νέο νόμο, που προβλέπει πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αγορά ενός όπλου».

Το ζητούμενο για τους Δημοκρατικούς ένα περίπου χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020 είναι εκτός από τον καθορισμό του υποψηφίου για την προεδρία, οι πολιτικές θέσεις στις οποίες θα εστιάσει το κόμμα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του σε μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βαλτιμόρη χαρακτήρισε τους υποψήφιους των Δημοκρατικών «κακούς πολιτικούς» που θέλουν να καταστρέψουν όσα πέτυχαν οι Ρεπουμπλικανοί.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, APTN)