ΥΠΕΝ: Έξτρα εκπτώσεις στα πρόστιμα αυθαίρετων

Αυθαίρετα θα θεωρούνται από το 2020 όσα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) δεν είναι προσβάσιμα σε ΑμΕΑ.

«Τυράκι» για να πείσει κι άλλους αυθαιρετούχους να περάσουν από το …ταμείο βάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα παρέχεται έκπτωση 30% (από 20% που ισχύει σήμερα) επί του συνολικού ποσού του προστίμου νομιμοποίησης αυθαιρέτου, εάν αυτό καταβληθεί εφάπαξ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής στον νόμο 4495/2017.

Επίσης, έκπτωση 20% (από 10% που ισχύει σήμερα) επί του συνολικού ποσού του προστίμου θα έχει ο αυθαιρετούχος που θα αποφασίσει να μην ξοφλήσει το πρόστιμο αλλά να καταβάλει μόνο το 30% της οφειλής του, αλλά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις μπορούν να ερμηνευτούν και ως …οιωνός μιας νέας παράτασης της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων, η οποία εκπνέει στις 8 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η λήψη μιας τέτοιας απόφασης, όπως επισημαίνει στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αναμένεται να αποφασιστεί εντός του επόμενου μήνα, οπότε θα πλησιάζει και η καταληκτική ημερομηνία του νόμου 4495/2017.

Αυθαίρετα κτίρια μη προσβάσιμα σε ΑμΕΑ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σύντομα αναμένεται να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και η κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία, από το 2020 και μετά, όσα κτίρια δημόσια και ιδιωτικά δεν είναι προσβάσιμα από ΑμΕΑ, θα θεωρούνται αυθαίρετα.

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν διάφορες κατηγορίες κτιρίων (όπως είναι π.χ. τα διατηρητέα) στα οποία δεν είναι εύκολο να ενσωματωθούν υποδομές για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα κινητικότητας, αναμένεται να ζητηθεί από την ΕΕ ένα πιο ελαστικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να αναζητηθούν λύσεις. Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για να ενσωματώσει άμεσα τη συγκεκριμένη οδηγία, παρότι στον νέο οικοδομικό κανονισμό υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk