• Αναζήτηση

Ανάσα από Ντράγκι και για τα ελληνικά επιτόκια

Η νέα ποσοτική χαλάρωση και μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε το σύνθημα για πάρτι στις ευρωαγορές – Οργή Τραμπ για τον δικό του κεντρικό τραπεζίτη

Νέα μείωση επιτοκίων και ένα νέο, ανοικτό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανακοίνωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι προκαλώντας αγοραστικό πυρετό στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και κρύους ιδρώτες στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που καταφέρθηκε και πάλι λάβρος κατά του «δικού του» κεντρικού τραπεζίτη, του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος «αδρανεί και αφήνει τους Ευρωπαίους να δημιουργούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους»

Το νέο πρόγραμμα «θα διαρκέσει όσο χρειαστεί», είπε ο Σούπερ Μάριο σε μια ακόμα επίδειξη αποφασιστικότητας. Και θα τερματιστεί «λίγο προτού η τράπεζα αρχίσει πάλι να ανεβάζει τα επιτόκιά της». Μόλις έγιναν γνωστά όλα αυτά το ευρώ υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,10 δολάρια ανά ευρώ, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων πήρε φωτιά. Ούτε σκέψη στον Λευκό Οίκο για ειρωνείες περί «ξεφτιλίσματος» του ευρωπαϊκού νομίσματος. «Η ΕΚΤ προσπαθεί και πετυχαίνει, υποτιμώντας το ευρώ έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου, να πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές… Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται. Αυτοί πληρώνονται για να δανείζουν χρήματα κι εμείς πληρώνουμε τόκους!», τουιτάρισε ο Τραμπ.

-Πώς και γιατί φθάσαμε στην απόφαση αυτή

-Πόσο θα διαρκέσει και τι θα σημάνει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την ευρωπαϊκή οικονομία

-Πόσο θα επηρεάσει τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών και τους δανειολήπτες

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk