Κληρώνει σήμερα Πέμπτη για το QE

Τι περιμένουν οι αγορές από τον Super Mario

Στραμμένα στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι τα βλέμματα των αγορών όπου αναμένουν να μάθουν κατά πόσο η ΕΚΤ θα κινηθεί επιθετικά ή όχι για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που υφίστανται οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάβει τελικώς απόφαση για μείωση των επιτοκίων και αυτά καταλήξουν αρνητικά τότε οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, θα πρέπει να πληρώνουν για την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διατηρούν.

Αν ωστόσο η ΕΚΤ αποφασίσει να διαμορφώσει τα επιτόκια αυτά με κλίμακες, τότε μια τέτοια απόφαση εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αρνητική επίδραση κατά 2% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs που προσμετρά τις επιπτώσεις στα διάφορα σενάρια για το τι αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, από τις αρχές του καλοκαιριού ο Μάριο Ντράγκι και οι σύμμαχοί του στην ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρώνουν το έδαφος για περισσότερη τόνωση.

Έως πρόσφατα οι αγορές περίμεναν ένα δυναμικό πακέτο νομισματικής πολιτικής από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά «γερακίσιες» δηλώσεις από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν θολώσει την εικόνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk