Δένδιας: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την ομόλογό του για τη φιλοξενία, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι. «Σήμερα διαδραματίζουμε μείζονα ρόλο υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας» πρόσθεσε.

Συνάντηση με τη υπουργό Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είχε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται στη γειτονική χώρα για σειρά επαφών σε διμερή θέματα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την ομόλογό του για τη φιλοξενία, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι. «Σήμερα διαδραματίζουμε μείζονα ρόλο υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας» πρόσθεσε.

«Είναι, επομένως, πολύ φυσικό αμφότερες οι χώρες μας να έχουν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Το επόμενο έτος, όπως επισημάνατε κατά τις συνομιλίες μας, θα εορτάσουμε την 140η επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων. Αυτή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θέσουμε τις βάσεις για μια ακόμη περισσότερο ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία» υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός, ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία. «Ενθαρρύνουμε πάντα τις ελληνικές επενδύσεις στη φίλη χώρα σας, ενώ ταυτοχρόνως, προσκαλούμε τους Βούλγαρους εν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα» σημείωσε.

«Επιπλέον, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των διαφόρων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες» υποστήριξε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Όσον αφορά στα ζητήματα της ΕΕ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια αναφέρθηκαν και στα ενεργειακά ζητήματα.

«Επανέλαβα την επιθυμία της κυβέρνησής μας για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου [Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB)]. Επιπλέον, υπογράμμισα στη συνάδελφό μου -και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τον πρωθυπουργό εν προκειμένω- ότι υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης και της περιοχής Schengen» ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί» συμπλήρωσε ο έλληνας υπουργός, ενώ όπως υπογράμμισε ενημέρωσε την ομόλογό του σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

«Όπως γνωρίζετε, παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk