Η αποκάλυψη κλοπής δύο αντιαρματικών εκτοξευτήρων, αγνώστου αριθμού ρουκετών, δεκάδων χειροβομβίδων και σφαιρών από βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο ξυπνά τις χειρότερες μνήμες από άλλες εποχές.

Παρόμοια συμβάντα έχουν καταγραφεί σε σκοτεινές εποχές, σε χρόνους ιδρυτικούς του τρομοκρατικού φαινομένου ή σε φάσεις αναγέννησης και ενίσχυσής του.

Πριν από τριάντα χρόνια ακριβώς , τα Χριστούγεννα του 1989, η 17Νοέμβρη είχε κλέψει από τις στρατιωτικές αποθήκες του Συκουρίου της Λάρισας ρουκέτες και άλλο πολεμικό υλικό, το οποίο χρησιμοποίησε σε πάμπολλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Και νωρίτερα είχε καταγραφεί μια ξεχωριστή κλοπή πιστολιών από στρατόπεδο της Ελευθερούπολης στην Καβάλα, από την οποία κατά μία εκδοχή προερχόταν το συνδεμένο με τους περισσότερους φόνους της 17Ν 45αρι πιστόλι.

Αργότερα άπειρα ήταν τα σενάρια για μια άλλη κλοπή οπλισμού από στρατόπεδο της Κω, χωρίς μέχρι τώρα να έχει διακριβωθεί ποιοι και για ποιους σκοπούς προέβησαν σε εκείνη την πράξη.

Αλλά πέραν αυτού του ενδεχομένου τα στρατόπεδα των νησιών αποτελούσαν πάντα στόχο και άλλων δυνάμεων που μπορεί να συνδέονται είτε με το λαθρεμπόριο που συνήθως ανθεί στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές, είτε με το κοινό έγκλημα.

Οπως και να έχει αυτή  τη στιγμή έχει σημάνει συναγερμός στις αρχές ασφαλείας και εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Ενδεικτική της επικρατούσης ανησυχίας είναι η εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις έρευνες, στελέχη της οποίας μετέβησαν στη Λέρο.

Η ανησυχία πηγάζει επίσης και από το γεγονός ότι τελευταίως πολλαπλασιάζεται η ένταση σε συγκεκριμένες ζώνες, εξαιτίας κυρίως της κυβερνητικής προσπάθειας να εγκατασταθεί αστυνομική παρουσία σε αυτές. Συνεχώς εξαιτίας αυτών των προσπαθειών, στέλνονται από ομάδες και δυνάμεις  σήματα προειδοποιητικά και μηνύματα απειλητικά.

Ανεξαρτήτως πάντως των σεναρίων και των υπευθύνων της κλοπής, το γεγονός ότι παραβιάζεται η ασφάλεια μιας ναυτικής βάσης εγείρει ευρύτερα θέματα για την κατάσταση που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα σε απομακρυσμένες ευαίσθητες μονάδες όπως η συγκεκριμένη της ακριτικής Λέρου.

Ολοι μπορούν να αντιληφθούν το βάρος του γεγονότος ειδικά στην παρούσα φάση διαρκούς επιφυλακής που επικρατεί στην ευρύτερη ζώνη του Αιγαίου εξαιτίας κυρίως της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε κάθε περίπτωση το συμβάν είναι βαρύ και επιβάλλει απόλυτη διερεύνηση και αποκάλυψη των ενόχων. Γιατί αν μείνει αδιερεύνητη στο σκοτάδι θα επιβεβαιώσει απλώς ότι η χώρα θα διολισθήσει ξανά  σε επικίνδυνα παρακρατικά μονοπάτια.

ΤΟ ΒΗΜΑ