Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Exchanges and Clearing, HKEX) έκανε, με δική του πρωτοβουλία, προσφορά 39 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE), υπό τον όρο ότι το LSE θα εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της εταιρείας δεδομένων Refinitiv.

Η συγχώνευση θα βοηθούσε και τα δύο χρηματιστήρια να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους ανταγωνιστές τους, όπως το ICE και το CME των ΗΠΑ.

Το LSE επεδίωκε από καιρό να ενισχύσει την παρουσία του στην Ασία και πρόσφατα ξεκίνησε ένα σύνδεσμο με το Χρηματιστήριο της Σανγκάης, που είναι ανταγωνιστής του HKEX.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του HKEX πιστεύει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση με το LSE αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική στρατηγική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη σε υποδομή αγοράς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Απαντώντας, το LSE ανέφερε ότι είναι δεσμευμένο και συνεχίζει να σημειώνει καλή πρόοδο στην πρότασή του για απόκτηση της Refinitiv.

Η πρόταση εξαγοράς από την εταιρεία του Χονγκ Κονγκ σημειώνεται καθώς η Βρετανία αναμένεται να φύγει από την ΕΕ, ένα βήμα που πολλοί πολιτικοί φοβούνται ότι μπορεί να εξασθενίσει το μεγάλο χρηματοπιστωτικό της τομέα.

To ΗΚΕΧ, το οποίο έχει ήδη μία βάση στο Λονδίνο ως ιδιοκτήτης του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου, δήλωσε ότι έχει παίξει κομβικό ρόλο στη στήριξη της θέσης του Σίτι του Λονδίνου ως κυρίαρχου παγκόσμιου κέντρου διαπραγμάτευσης μετάλλων.

«Το HKEX είναι πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη και διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων ρόλων τόσο του Λονδίνου όσο και του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων» πρόσθεσε.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)