Με 115 μεγάλου και 63 μικρού μήκους ταινίες σε τρία διαγωνιστικά τμήματα, το Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι έτοιμο για τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας του.

Το πλούσιο πρόγραμμα της εφετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Λουκά Κατσίκα, καλλιτεχνικό διευθυντή των «Νυχτών» και άλλους συνεργάτες του θεσμού, ενώ το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 29 του μηνός.

Το «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουν-χο από την Νότια Κορέα, ο εφετινός Χρυσός Φοίνικας του φεστιβάλ των Καννών θα σηκώσει την αυλαία της διοργάνωσης στο Παλλάς της Βουκουρεστίου, ανοίγοντας ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με ξεχωριστούς καλεσμένους και καλές ταινίες.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα δώσουν το «παρών» οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς (για την πρεμιέρα της ταινίας «Ενήλικοι στην αίθουσα»), ο Πολωνός Γέρζι Σκολιμόφσκι (που θα τιμηθεί) και ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίν που θα παρουσιάσει την τελευταία ταινία του, «Το Χρυσό γάντι» μαζί με τον πρωταγωνιστή της Γιόνας Ντάσλερ.

Ο τελευταίος ανήκει επίσης στους επισκέπτες όπως επίσης η ηθοποιός – σκηνοθέτρια Αριέν Λαμπέτ και το ντουέτο Ντέμπι Χάνιγουντ και Κρις Χίτσεν που πρωταγωνιστεί στην ταινία του Κεν Λόουτς «Sorry we missed you» που θα κάνει την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ.

Έμφαση και πάλι εφέτος στη μουσική ταινία, στο ντοκιμαντέρ, στα πορτρέτα διασημοτήτων στο νέο τμήμα ICONS (εγκαινιάσθηκε πέρσι και είχε τεράστια επιτυχία) αλλά και στο νέο ελληνικό σινεμά μικρού μήκους. Θα προβληθούν αρκετές ταινίες μικρής διάρκειας νέων Ελλήνων σκηνοθετών αλλά εδώ, ασφαλώς πρωτοστατεί το «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά. Η ταινία θα προβληθεί πριν από τον «Αποτεφρωτή»,του Γιουράι Χερζ, μια από τις 12 ταινίες του αφιερώματος στο Τσεχικό Νέο Κύμα της δεκαετίας του 1960 για το οποίο αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος ο κ. Κατσίκας (η επιλογή της προβολής του Nimic πριν από τον «Αποτεφρωτή» έγινε επειδή η τσεχική ταινία επηρέασε τον Λάνθιμο στην «Ευνοούμενη»).

Στην 25η διοργάνωση των «Νυχτών Πρεμιέρας» θα παρουσιαστούν δύο ακόμη άξια λόγου αφιερώματα: «Αστικοί Μύθοι: Το ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιανγκ» με την υποστήριξη του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τάιπεϊ στην Αθήνα και την παρουσία της συνθέτριας και συντρόφου του εν ζωή Κάιλι Πενγκ και το καθιερωμένο πλέον θεματικό αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο «Πρώτη Ώρα Σινεμά: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης».

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινιάζει το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» που «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Φεστιβάλ και με αφορμή την προβολή της ταινίας του, ο Κ. Γαρβάς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με συντελεστές της ταινίας «Ενήλικοι στην αίθουσα», την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, στις 14:00.

Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν το φεστιβάλ εφέτος είναι οι ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ