Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Tokyo Electric Power (Tepco) πιθανόν να απορρίψει το ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει περισυλλέξει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού, οι οποίοι προήλθαν από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνταν για να μην λιώνουν οι πυρήνες καυσίμου, μετά την καταστροφή του εργοστασίου έπειτα από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιοσιάκι Χαράντα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί» ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα θα συζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου».

Της οριστικής κυβερνητικής απόφασης για τον τρόπο απόρριψης του μολυσμένου νερού θα προηγηθεί έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, σε διαφορετική συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη».

Η δήλωση εκπροσώπου της Tepco

Στον αντίποδα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Tepco δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με το μολυσμένο νερό, αλλά θα ακολουθήσει την κυβερνητική γραμμή.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι και το 2022, την ίδια στιγμή που ο Χαράντα δεν ανέφερε πόση ποσότητα νερού χρειάζεται να ριφθεί στον ωκεανό.

Κλιμακώνεται η ένταση

Στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση ακολουθήσει το πλάνο απόρριψης του μολυσμένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οργή των γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα θα είναι μεγάλη. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Νότια Κορέα κάλεσε έναν ανώτερο αξιωματούχο  της πρεσβείας της Ιαπωνίας και ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την Ιαπωνία «να λάβει μια συνετή απόφαση σχετικά με το ζήτημα».