Καλεσμένος στην εκπομπή One Direct βρέθηκε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, όπου μίλησε για την προσφυγική κρίση και τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές από το 2015 έως και σήμερα.

Αρχικά ο κ. Μουζάλας εξέφρασε το σεβασμό του στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών σε όλο τον κόσμο.

«Οι ανακολουθίες της Ευρώπης θα δημιουργήσουν πρόβλημα»

Για την Ελλάδα υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να υποδεχτούμε ένα νέο 2015» και εξέφρασε τις ανησυχίες του για το προσφυγικό, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι ένα ζήτημα αντιμετωπίσιμο. Αναφέρθηκε, δε, στον τρόπο, με τον οποίο η Ευρώπη διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, ενώ την κατηγόρησε για «ανακολουθίες που θα δημιουργήσουν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, αφενός η Ευρώπη δεν δίνει χρήματα για τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία και αφετέρου η τελευταία έχει δεσμευτεί, χωρίς ωστόσο να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Έτσι δε γίνεται πολιτική», δήλωσε ο πρώην υπουργός. «Απαιτούμε και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας που έχουν συνάψει», συνέχισε. Μίλησε για εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας και υποστήριξε την άποψη πως Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει αμφότερες να ασκήσουν πίεση στη γείτονα χώρα.

«Καμία σχέση η σημερινή κατάσταση με το 2015»

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε την άποψη ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το 2015 σε ότι αφορά στον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά «Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν λύνεται με προπαγάνδα» δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας αρνητικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, κυρίως ως προς τη φύλαξη των συνόρων και την κατάργηση της δευτεροβάθμιας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Μίλησε ακόμα για τη στάση της Ευρώπης χαρακτηρίζοντάς τη «κοντόφθαλμη πολιτική με οικονομικά συμφέροντα» τη στιγμή μάλιστα που η «αλληλεγγύη αποτελεί νομική υποχρέωση».

Τέλος, εξήγησε τις προτάσεις που είχε κάνει ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και δήλωσε πως «δεν μπορεί μια χώρα να αντικαταστήσει μία ήπειρο», εννοώντας πως το πρόβλημα είναι βαθιά Ευρωπαϊκό και αφορά όλη την Ήπειρο· δεν μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να σηκώσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο φορτίο όπως αυτό.

Κλείνοντας ο κ. Μουζάλας έκρουσε κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι ακριβώς επειδή το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει όλη την ερχόμενη δεκαετία, «πρέπει να προχωρήσουμε με πρακτικά μέτρα και όχι με προπαγάνδα».

Πηγή: onetv.gr