Για «στρατό μετακλητών» έχει κατηγορηθεί πολλάκις ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για τη μισθοδοσία των μετακλητών υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί μόνο στο Μαξίμου φέρνει σε δύσκολη θέση την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Τα 17 εκατ. ευρώ αγγίζει σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία το κόστος της μισθοδοσίας των μετακλητών στο Μαξίμου για το διάστημα από το 2015 έως το α’ εξάμηνο του 2019.

Τα ποσά αυτά προκύπτουν από την απάντηση του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη σε σχετική ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με ανάρτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

«Δείτε το στρατό μετακλητών του ΣΥΡΙΖΑ και του κ Τσίπρα, στο Μαξίμου με Βάση τα στοιχεία που μας απέστειλε ο αρμόδιος υπουργός. Με βάση αυτά θα κρίνουμε σύντομα και τη ΝΔ αν συνεχίσει τον ίδιο δρόμο…» γράφει ο κ. Κωνσταντινόπουλος στο κείμενο που συνοδεύει τον πίνακα.

Ο Τσίπρας στην αντεπίθεση

Το θέμα του αριθμού των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από την στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ πολύ υψηλά στην ατζέντα και συζητήθηκε εκτενώς και στη Βουλή.

Τότε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιδρώντας έντονα στα όσα λέγονταν και γράφονταν είχε πάρει το λόγο στη Βουλή για να εξηγήσει τις ακριβώς συνέβαινε.

«Πήρα το λόγο […] για να αποκαταστήσω ορισμένα ζητήματα που έχουν ακουστεί και γραφτεί αυτές τις μέρες αλλά κατά κόρον είχατε αναφερθεί στα 4,5 χρόνια που βρισκόμασταν στην εξουσία δημιουργώντας μια ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα» είχε πει ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην εικόνα ότι «δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα πρόκειται για λαθροχειρία διότι μεχρι το 2015 στην απογραφή των μετακλητών δεν καταγράφονταν οι ειδικοί σύμβουλοι και οι ειδικοί συνεργάτες παρά μόνο οι απλοί μετακλητοί.

«Στο γραφείο του υπουργού Υγείας τότε, του κ. Βορίδη, μόνο στον υπουργό, υπηρετούσαν συνολικά 53 άτομα. Από αυτούς μόνο 8 ήταν μετακλητοί. 14 ειδικοί σύμβουλοι, 4 επιστημονικό προσωπικό, 2 δημοσιογράφοι, 14 αποσπασμένοι και 11 με διάθεση στον υπουργό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας πως αυτή ήταν μια πάγια τακτική. Και έφερε το παράδειγμα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που αποχώρησε με 12 μετακλητούς. Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκτινάσσει την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Μας λέγατε ότι φέραμε στρατιές κατσαπλιάδων για να καταλύσουμε το κράτος. Στοχοποιήσατε συνεργάτες μας, μιλήσατε για τα σκουλαρίκια και τα μαγιό που φορέσανε. Και εσείς ήρθατε και συστήσατε θέσεις 700 μετακλητών υπαλλήλων. Αλλά όχι μόνο αυτό: Αυξάνετε τις αποδοχές των μετακλητών, εκτοξεύοντας το δημοσιονομικό κόστος. Μειώνετε και τις προϋποθέσεις ώστε να είναι κάποιος συνεργάτης σε γραφείο υπουργού. Δεν απαιτείται πλέον πτυχίο ΑΕΙ» είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας.