Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε, αλλά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) δεν παραλείπει να μαζεύει στις περιοδείες του αδέσποτα, όπου αυτά τα βρει. Γατάκια και σκυλάκια. Πηγαίνοντας για παράδειγμα στη Βέροια σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή που τον συνόδευε όταν πετάχτηκε μπροστά του ένα αδέσποτο σκυλάκι. Το μάζεψε, το εμβολίασε και το χάρισε σε ένα ίδρυμα για τα παιδιά. Το ίδιο έκανε πηγαίνοντας προς τη Βεργίνα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

***

Ρώτησα αρμοδίως εάν πρόκειται να αποκτήσει και το Μέγαρο Μαξίμου το δικό του κατοικίδιο, όπως συμβαίνει στην Ντάουνιγκ Στριτ με την Ντελίν (ράτσας Τζακ Ράσελ) του Μπόρις Τζόνσον ή τον Πάτον του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλλον, όπως κατάλαβα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει (στην παρούσα φάση τουλάχιστον). Ωστόσο σας υπενθυμίζω την απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τα αδέσποτα. Υποσχέθηκε ένα νέο πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς. Σας αποκαλύπτω ακόμα ότι πηγαίνοντας ο Πρωθυπουργός προς τον Μυστρά, πέτυχε στον δρόμο του ένα γατάκι, το οποίο και περιμάζεψε. Το έφερε μαζί του στην Αθήνα και το χάρισε και αυτό σε παιδάκια. Το ζεύγος Κυριάκου και Μαρέβας έχει στο σπίτι του κατοικίδιο. Ενα σκυλάκι που χάρισαν στην κόρη τους Δάφνη.

***

Ο Τσίπρας και οι «Ενήλικοι στην αίθουσα»

Θα δει ο Τσίπρας τον ταινία του Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα» για να θαυμάσει τις δραστηριότητες του Βαρουφάκη που χρέωσε τότε τη χώρα με πολλά εκατομμύρια; Ιδού η απορία. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε ακόμα τίποτα για το τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός με την ταινία, αν και ο ίδιος είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Ωστόσο πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν από τώρα ότι θα τη δουν. Για παράδειγμα, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη λέει ότι θα δει την ταινία, αφού βλέπει όλες τις ταινίες, περιλαμβανομένων και αυτών που δεν συμφωνεί, όπως όλοι οφείλουμε, όπως αναφέρει, απέναντι στην τέχνη, για να έχει αργότερα κάτι να συζητεί.

***

Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι θα τη δει και ο κ. Τσίπρας. Μόνο να μην συμπέσει σε κανένα σινεμά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που εξεδήλωσε και αυτός την περιέργεια να δει την ταινία για να διαπιστώσει, όπως είπε, εάν σε αυτήν εμφανίζονται ο Καμμένος και ο Πετσίτης. Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή όταν ο Πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη.

***

 Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ

Δεν είναι μόνον η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που έκλεισε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπάρχουν όπως μαθαίνω και άλλες συναντήσεις του Πρωθυπουργού που έκλεισαν και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, έχει κλείσει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ και θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχει ως πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Εχει ενδιαφέρον τι θα πουν οι δύο ηγέτες, τη στιγμή που η νέα ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την κατοχύρωση της ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων της Μακεδονίας. Η δεύτερη συνάντηση που έχει κλείσει (και αυτή  ενδιαφέρουσα) στη Νέα Υόρκη είναι, όπως με πληροφορούν, με τον πρωθυπουργό τη Αλβανίας Εντι Ράμα. Ποιος είναι ο Εντι Ράμα; Κατά καιρούς τον έχουν χαρακτηρίσει «εθνικιστή, λαϊκιστή, διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι». Eγινε σημαιοφόρος της «Μεγάλης Αλβανίας». Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, Σκοπιανοί και Ελληνες μπήκαν στο στόχαστρο του, για το ιστορικά λυμένο δήθεν θέμα της «Τσαμουριάς». Μπροστά στην εθνικιστική ψήφο που επιζητεί έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «την Ακρόπολη την έσωσε ένας Αλβανός».

***

Στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ

Σας έχω νέα και για την επίσκεψη Πομπέο. Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης, στην Αθήνα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, θα αρχίσουν οι εργασίες του 2ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας και θα ολοκληρωθούν στις 9 Οκτωβρίου. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο βοηθός υπουργός για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Φίλιπ Ρίκερ. Μαζί του θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Φράνσις Φάνον, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενεργειακών Πόρων που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και η Ελίζαμπεθ Νιούμαν, βοηθός υπουργός στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Homeland Security) με αρμοδιότητα την Πρόληψη Απειλών και την Πολιτική Ασφαλείας.

***

Ο πολυπράγμων Ιλχάν Αχμέτ

Οι αλλαγές κυβερνήσεων φέρνουν και αλλαγές ισορροπιών. Αυτό μου λένε οι «κατάσκοποί» μου συμβαίνει και στη Θράκη. Από την εποχή της παντοδυναμίας του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ επί ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι την «μπαγκέτα» επιδιώκει να πάρει στα χέρια του ο Ιλχάν Αχμέτ. Ο νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, γνωστός κομματικός γυρολόγος τα τελευταία χρόνια, κινείται έντονα στη Θράκη. Ομιλεί περί πάντων και διαφημίζει τη στενή, όπως ο ίδιος την περιγράφει, σχέση του με την Ντόρα Μπακογιάννη ως «διαβατήριό» του για την πρόσβαση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και για την εκ μέρους του άσκηση επιρροής στην ακριτική περιοχή. Ο ίδιος βέβαια έχει μία άλλη διαχρονική σχέση, αυτή με το τουρκικό προξενείο. Εχουν άραγε γνώση οι φύλακες;

***

Ο Πιτσιόρλας στον ιδιωτικό τομέα

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας ήταν αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος για τις επενδύσεις. Σήμερα έχει αναλάβει εκτελεστικός πρόεδρος στην αεροπορική εταιρεία SKY EXRESS, η οποία διαθέτει και ξενοδοχεία και συμμετέχει σε προγράμματα παραγωγής προϊόντων αγροτοδιατροφής.

***

Ο Στουρνάρας πάει Γέιλ

Σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα βρεθεί ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, όχι βεβαίως για να διδάξει, αλλά για να μιλήσει σε φοιτητές. Πρόκειται για το αμερικανικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale University) που βρίσκεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ. Ιδρύθηκε το 1701 στην αποικία του Κονέκτικατ και είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

***

Με μια βαλίτσα στο χέρι

Μπορεί η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως να κάλυψε οδικώς και όχι αεροπορικώς τα 502 χιλιόμετρα της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραστεί στην εφετινή ΔΕΘ, ωστόσο σας πληροφορώ πως ο Σεπτέμβριος επιφυλάσσει αρκετές αεροπορικές μεταβάσεις για την υπουργό. Βλέπετε, μεσοβδόμαδα θα μεταβεί στη Λέρο για να παραστεί σε αγιασμούς τοπικών σχολικών μονάδων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αλλά το ταξίδι στα Δωδεκάνησα θα είναι το πιο κοντινό για την κυρία Κεραμέως, καθώς κατά τις 20 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες του ΟΗΕ και αμέσως αργότερα στις 26 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε σύνοδο υπουργών Παιδείας της ΕΕ.

***

Το πρώτο επίσημο γεύμα του Πρωθυπουργού

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη θα γίνει το πρώτο επίσημο γεύμα που παραθέτει  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε είναι ο πρώτος επίσημος φιλοξενούμενός του. Και πού νομίζετε ότι οι δυο ηγέτες θα γευματίσουν; Στο δώμα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, με θέα την Ακρόπολη. Αλλά και ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει γεύμα στον Κύπριο ομολόγό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ακριβώς την ίδια ώρα που οι κκ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα τρώνε. Όχι όμως στον ίδιο χώρο, αλλά στον Μύλο του Χίλτον.