Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η χώρα του προτίθεται να ανοίξει «προξενείο» στην Αμμόχωστο.

«Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;» σχολίασε ο Πρόδρομος Προδρόμου σε ανάρτησή του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τουρκοκύπριους στα Κατεχόμενα, είπε πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να ανοίξει «προξενείο» στην Αμμόχωστο.

Οι απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, μάλιστα, έστειλε μήνυμα προς τους Ελλληνοκύπριους σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας πως «όποιος και αν σας στηρίζει, η ΕΕ ή η Ελλάδα, κανένας από αυτούς δεν μπορεί να εμποδίσει τη δραστηριότητά μας, ούτε θα τα καταφέρει».

«Θα πρέπει να μάθετε να μοιράζεστε» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε, πως η τουρκική πλευρά έκανε προσφορά για μια «δίκαιη» -όπως την αποκάλεσε- μοιρασιά των κοιτασμάτων αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά την απέρριψε, ενώ αναφερόμενος στο κυπριακό είπε πως δεν έχει υπάρξει λύση με υπαιτιότητα της Λευκωσίας.