Οι παλαιοί και έμπειροι της αγοράς γνωρίζουν ότι η οικονομία είναι πάνω από όλα κλίμα, ατμόσφαιρα και προσδοκίες.

Τα υπόλοιπα έπονται.

Οταν αναγεννώνται οι προσδοκίες και αποκαθίσταται κλίμα αισιοδοξίας άπαντες ελευθερώνονται.

Οι καταναλωτές χαλαρώνουν και οι επιχειρηματίες ρισκάρουν πιο εύκολα.

Αντιθέτως, όταν επικρατεί μιζέρια και απαισιοδοξία όλοι προστατεύονται αυτοπεριοριζόμενοι.

Αναστέλλουν σχέδια, ξοδεύουν λιγότερα, περιορίζουν το κόστος, γενικώς προνοούν για τις δύσκολες μέρες που αναμένουν.

Δύο μήνες πριν, η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνέχιζαν να βασανίζουν τους πολίτες της χώρας.

Επικρατούσε ακόμη αμφιβολία για τις μετεκλογικές συνθήκες, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας ήταν υπαρκτό και υπολογίσιμο, και βεβαίως δεν ήταν σαφής ο δρόμος που θα ακολουθούσε η χώρα, αν δηλαδή θα συνέχιζε στη γραμμή της σταθεροποίησης και των μεταρρυθμίσεων ή θα έπεφτε ξανά σε νέο φαύλο κύκλο αναστολών, καθυστερήσεων και εν τέλει οπισθοχωρήσεων.

Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις της στην οικονομία επέτεινε από μόνη της την ατμόσφαιρα αναβολής κρίσιμων οικονομικών αποφάσεων.

Οι εκλογές λοιπόν ξεκαθάρισαν πλήρως τα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας, απ’ όπου πήγαζαν τόσο οι αμφιβολίες όσο και τα κύματα απαισιοδοξίας και μεγάλης αβεβαιότητας.

Το πολιτικό θέμα ελύθη μονομιάς. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με την αυτοδυναμία που κατέκτησε απέκτησε καθαρό ορίζοντα τετραετίας.

Ενδιάμεσες εκλογές δεν υπάρχουν και η άλλοτε ενδεχόμενη περιπλοκή που πήγαζε από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αρθεί πλέον, δεν αποτελεί πηγή αβεβαιότητας.

Με άλλα λόγια, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα, που λέει κι ο λαός.

Μόνο ατυχήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις μπορούν να διαταράξουν τον τετραετή κύκλο της νέας κυβέρνησης.

Πέραν αυτού όμως η ταχεία δράση της νέας κυβέρνησης από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, οι πολλές μικρές νίκες που κατήγαγε στους δύο αυτούς μήνες και, το κυριότερο, η μετάδοση θετικών σημάτων και μηνυμάτων προς την ευρύτερη επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα, εγχώρια και διεθνή, καλλιέργησαν κλίμα προσδοκιών και μεταβολής των συνθηκών.

Κάτι που ήδη αποτυπώνεται στις πρώτες έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης, η οποία αποδέχεται ασμένως την επικράτηση των αυτονόητων επιλογών και ύστερα από πολλά χρόνια εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την πορεία των οικονομικών υποθέσεων, προσωπικών και εθνικών.

Επί της ουσίας δεν άλλαξαν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Τα δημόσια οικονομικά, όπως και εκείνα της οικονομικής μεγέθυνσης, διατηρούν σχεδόν τους αυτούς ρυθμούς.

Εκείνο ωστόσο που άλλαξε είναι το κλίμα, η ατμόσφαιρα και η διάθεση των πολιτών. Και είναι αυτό εν τέλει που μπορεί να επιδράσει, να επηρεάσει καταλυτικά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην αποκατάσταση συνθηκών ευημερίας για ολόκληρη την κοινωνία.

Βάσει των παραπάνω, η κυβέρνηση έχει ευκαιρία μοναδική να «πατήσει» πάνω στο διαμορφούμενο κλίμα αισιοδοξίας και με τις πράξεις και τις επιλογές της να το ενισχύσει έτι περαιτέρω, ώστε να διευρύνει την ατμόσφαιρα δημιουργίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που τείνει να επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία.

Το ετήσιο οικονομικό ραντεβού της Θεσσαλονίκης – τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης – προσφέρεται πραγματικά για τον σκοπό αυτόν.

Είναι θέμα πια του ίδιου του Πρωθυπουργού να καταστήσει το μήνυμα ευκρινές και το σήμα επανεκκίνησης της οικονομίας ισχυρό και ελπιδοφόρο.