Οκτώβριο με Νοέμβριο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τον επενδυτή ή κάποιο fund που θα χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ, με εγγυήσεις τις απαιτήσεις της από ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών. Όπως αναφέρει στέλεχος της επιχείρησης, σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η διαδικασία με την εταιρεία SPV (Special Purpose Vehicle – Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) στην οποία θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που φτάνουν έως και τις 60 ημέρες και για την οποία υπάρχει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. «Όσοι μικρότερη η οφειλή, τόσο πιο πιθανό είναι να πεισθεί ο πελάτης να την εξοφλήσει. Για τα πακέτα με τις μεγαλύτερες οφειλές, το πλάνο τιτλοποιήσεων μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο», αναφέρει η ίδια πηγή.

Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, υπό τον κ. Μανόλη Παναγιωτάκη είχε προχωρήσει τις συζητήσεις με τη Deutsche Bank και τη Finacity καθώς και τις διαδικασίες για τη δημιουργία δύο SPV, στις οποίες θα μεταφέρονταν στην πρώτη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 60 ημέρες και στη δεύτερη οφειλές πελατών που ξεπερνούν τις 90 ημέρες. Στόχος ήταν η τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ των ανεξόφλητων λογαριασμών. Αυτές αφορούσαν καταναλωτές της χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν και οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», δηλαδή οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους (π.χ. αλλαγή παρόχου).

Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Στάσση, επανεξετάζει τα δεδομένα, πριν καταλήξει τελικά εάν τα «πακέτα» θα είναι ένα, δύο ή περισσότερα καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο σχεδιασμός προβλέπει δανεισμό από διεθνείς επενδυτές – ουσιαστικά θα προπληρώσουν την ΔΕΗ για τις εισπράξεις που προσδοκούν να έχουν από τη διαχείριση των ανεξόφλητων οφειλών – και στον βαθμό που εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ΔΕΗ θα αποπληρώνει τους επενδυτές. Η επιχείρηση προσδοκά είσπραξη 20% με 25% των ανεξόφλητων οφειλών που θα τιτλοποιηθούν.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης. Παράλληλα, σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το κυνήγι των μπαταξήδων, ενώ αναζητούνται και άλλα μέτρα για να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα (σε 12μηνη πρόβλεψη) των 800-900 εκατ. ευρώ, καθώς δεν επαρκούν τα 490 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, η επιστροφή των περίπου 200 εκατ. ευρώ που της οφείλονται για τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) του 2011 και η πιθανή κατάργηση των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), οι οποίες έως σήμερα έχουν ζημιώσει την επιχείρηση περί τα 600 εκατ. ευρώ.