Η συζήτηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ήδη ξεκινήσει ανεπίσημα, αποκάλυψε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο το μεσημέρι της Κυριακής στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμενα, στην ερώτηση του «Βήματος» και της Δήμητρας Κρουστάλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική που δέχεται εκ μέρους της αντιπολίτευσης για το εάν έχει παραπέμψει στις καλένδες το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας «το να κάνει κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλει τη μνήμη των πολιτών· όλοι θυμόμαστε την περήφανη διαπραγμάτευση και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν διαρκή υπενθύμιση του τι συνέβη τότε».

https://www.youtube.com/watch?v=9yQwlOg2FsQ&feature=youtu.be

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι συνεπής σε όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά και πως ούτε απεμπολείται ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε αποφεύγει να το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης· το αντίθετο. Όπως είπε: «Ήδη συζητάμε ανεπίσημα» και πρόσθεσε πως έχει αναλύσει στους ξένους ηγέτες και εταίρους το επιχείρημα ότι είναι ξεπερασμένοι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς πλέον τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ χαμηλά και άρα η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πιο άνετα το χρέος της.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη αξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης και επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει επίσημα τη μείωσή τους, αφού η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη συζητά ανεπίσημα το ζήτημα του πλεονάσματος και τόνισε ότι «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% και πως «πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουμε τον χώρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας για φοροελαφρύνσεις».

Ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τις μειώσεις φόρων, αλλά πρωταρχικός στόχος είναι η ισχυρή ανάπτυξη που θα έρθει μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων, που θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς.

«Είναι διαφορετική πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν είναι και τόσο ρόδινη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι έρχεται νέα παγκόσμια ύφεση, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, θα ενισχύονταν τα επιχειρήματα της Ελλάδας για την ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού

Για την οικονομία

Η κατάσταση δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση. Αν κρίνω από τον πιο σημαντικό δείκτη, του οικονομικού κλίματος, για την ελληνική οικονομία, βελτιώθηκε σημαντικά ενώ είναι καθοδικός στην Ευρώπη..

Για Brexit και ελληνική οικονομία

Δεν συμμερίζομαι τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. Να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για εκλογικό νόμο και ψήφο ελλήνων του εξωτερικού

Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό καταλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Θα ήθελα να είχαμε 300 ψήφοι. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία αυτή. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή Συντάγματος. Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Η δυνατότητα σε ένα κόμμα που έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία, είναι κάτι καλό για την σταθερότητα και την οικονομία.

Για πρωτογενή πλεονάσματα

Είχα πει προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικήσω από την αρχή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θέτω στο τραπέζι γιατι αυτά τα πρωτογενη πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα. Διεκδικούμε πολιτική αξιοπιστία, παρουσιάζουμε τη διαφορετική μακροοικονομική πραγματικότητα στους εταίρους μας. Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση. Ήδη έχει συζητηθεί το ζήτημα ανεπίσημα και πιστεύουμε πως το 2020 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να εφαρμοσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα χθες. Για το 2019 θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο.

Για προκλήσεις Ερντογάν

Πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον κ. Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση μη συγχέοντας ζητήματα διμερών σχέσεων με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης. Παρά την ένταση που υπάρχει πρέπει να συνομιλούμε. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ο κ. Ερντογαν πρέπει να καταλαβει ότι δεν νοείται να απειλεί με το προσφυγικό. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. Να γίνει συζήτηση όχι όμως με απειλές, τσαμπουκάδες και μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε καλή γειτονία.

Για εξεταστικές στη Βουλή

Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Είναι γνωστό το τι έγινε το 2015, έχει κριθεί πολιτικά. Πρόθεσή μου να μην επιστρέψω στο παρελθόν. Η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής, όχι της κυβέρνησης. Πιστεύω την διάκριση των εξουσιών. Αν γίνουν επιτροπές, θα το αποφασίσει η Βουλή.

Για τη ΔΕΗ

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί. Την κληρονομήσαμε σε τραγική κατάσταση.  Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ μόνο ως πρόβλημα, θέλω να την εξυγιάνουμε. Περιουσιακά στοιχεία της θα πουληθούν για να στηριχτεί η επιχείρηση. Θέλω να κερδίσει το μέλλον με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τέλος επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης

Από το 2021 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να μειωθούν και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Το 2023 θα καταργηθούν πλήρως.

Για πανεπιστημιακό άσυλο και Εξάρχεια

Δώσαμε στην αστυνομία τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς τοξικομανείς και μπαχαλάκηδες. Τα πανεπιστήμια έχουν κι αυτά ευθύνη και πρέπει να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης σε αυτά. Δεν υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό που να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Όπως στα Εξάρχεια. Γίνονται επιχειρήσεις, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό όχι κακό.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια εθνικά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει, είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή. Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της. Δεν έχει προβλεφθεί ακόμη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ. Κάποια στιγμή θα τον συναντήσω.

Για τις προσφυγικές ροές

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό σε σχέση με την προηγούμενη. Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου. Οι επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν. Έχουν προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησίων. Υπάρχει και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα ζητήσουμε την βοήθεια της ΕΕ, ώστε να γίνει επιμερισμός τους στα κράτη-μέλη. Είναι αστείο να μην μπορεί να δεχτεί κάθε κράτος 50 ασυνόδευτους ανήλικους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Για ελληνικά ομόλογα

Θέλουμε τα ελληνικά ομολογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ. Το αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. Θα γλιτώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως από αυτή τη παρέμβαση.

Για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Η προσοχή μας πέφτει πάνω στα δημόσια πανεπιστήμια. Πως θα γίνουν ανταγωνιστικάή. Μέχρι τέλος του χρόνου θα φέρουμε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο για εμάς θα αποτελεί μια τολμηρή μεταρρύθμιση.

Για εκλογές

Προφανώς θα εξαντλήσω την τετραετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Εφόσον δεν αλλάξει η απλή αναλογική, θα γίνουν διπλές εκλογές, το λέω ξεκάθαρα.

Για τα κέρδη της ΕΚΤ

Πρόθεσή μας, να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ για να κερδίσουμε δημοσιονομικό χώρο. Να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως θεωρώ ότι είναι η μείωση των φόρων.

Για επιδόματα 

Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση για τα άτομα με αναπηρία, γι’ αυτό το θέμα αυτό το έχω αναλάβει προσωπικά εγώ. Έχω βαθιά προσωπική υποχρέωση και προς τη μητέρα μου που έθεσε το θέμα της αναπηρίας της δημοσίως ώστε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο.

Για εργασιακά

Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία.Πολλοί εργοδότες κρύβονται πίσω από την μερική απασχόληση ενώ απασχολούν μόνιμα το προσωπικό τους. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για αστικές συγκοινωνίες

Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Θέλουμε περισσότερα λεωφορεία… χθες.

Για τα αναδρομικά

Θα λάβουμε υπόψιν τις δημοσιονομικές συνθήκες και κάθε επιστροφή θα γίνει σε εύλογο χρόνο. Δεν θέλω να κάνω δημόσιο σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις

Για φόρο στο πετρέλαιο

Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, εντός του 2019, είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες μας. Και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι στις προτεραιότητές μας.

Για τις φοροελαφρύνσεις

Όσα εξήγγειλα για το 2020 είναι πλήρως κοστολογημένα και ρεαλιστικά. Δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, Θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Η μείωση στον φόρο των επιχειρήσεων θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ.

Για συνδικαλιστές

Θα ακούσουμε τους συνδικαλιστικούς φορείς. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι άλλοι για λογαριασμό τους. Δεν θα φύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ισχύει το πάγιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη. Δεν ξέρω πότε, αλλά θα τη χάσει. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των γλυπτών, αυτό είναι ξεκάθαρο. Οποιοδήποτε αίτημα γίνει στο Μουσείο θα διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο και δίκαιο αίτημα για οριστική επιστροφή των Γλυπτών που ανήκουν στην Ελλάδα.

Για Ποινικό Κώδικα

Την Πέμπτη θα πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσω την πρόοδο που έχει γίνει. Πρόθεσή μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει. ψηφιστεί οι αλλαγές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπήρχαν χτυπητές αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν. Δώσαμε λίγο παραπάνω χρόνο στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Για το 112

Μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το 112. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος ενημέρωσης των πολιτών. Είχαμε πολλές φωτιές και δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής και τον κ. Χαρδαλιά.

Για στάση Μέρκελ στο προσφυγικό

Έθεσα το θέμα στην Μέρκελ. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί ενιαίους κανόνες. Παίζεται ένα παιχνίδι, η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία, διότι το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί τελειώνει τέλος του 2019.

Για τις τράπεζες

Για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια και δανεισμό, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Υιοθετούμε ένα μοντέλο αντίστοιχο με της Ιταλίας για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαχθούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν νοείται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και ζουν άνετα. Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες. Πρέπει επίσης να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους.

Για φυλακές Κορυδαλλού

Θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να φύγουν οι φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχει μια εισήγηση του υπουργείου να μεταφερθεί σε έναν χώρο στον Ασπρόπυργο. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη γιατι την περιοχή και θα γίνει διάλογος με τους φορείς. Είναι απόφαση του υπουργείου τι θα γίνει. Ενδεχομένως να υπάρξει ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων φυλακών.

Για την α’ κατοικία

Θα επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί ας ξεκινήσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες

Για το α’ εξάμηνο του 2015 και την ταινία του Κώστα Γαβρά

Θα δω την ταινία του Κώστα Γαβρά. Σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Νομίζω πως οι πολίτες έχουν πια μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε το διάστημα εκείνο. Η χώρα διασύρθηκε για να έρθει ένα εντελώς υποκριτικό δημοψήφισμα και να κάνει μια τούμπα ο κ. Τσίπρας και να φέρει το τρίτο μνημόνιο. Θα με ενδιέφερε αν στην ταινία του κ. Γαβρά εμφανίζονται πρόσωπα όπως οι κ.κ. Καμμένος και Πετσίτης.

Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προσλήψεις στην ειδική αγωγή και ανάλογα με τις δυνατότητές μας και στην εκπαίδευση. Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5, μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα. Πρέπει προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε προσωπικό με κομματικά και πελατειακά κριτήρια και όχι όπου είχαμε ανάγκες. Οι εξαγγελίες του δεν ήταν κοστολογημένες.

Για το Ελληνικό

Κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις, ο διαγωνισμός για το καζίνο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, παρότι διοικητικά ήταν πιο σύνθετο απ’ ότι νόμιζα και εγώ. Με τη μεγάλη αποτελεσματικότητα που κινήθηκαν οι αρμόδιοι έφτασε το έργο εκεί που βρίσκεται τώρα.

Για τις μειώσεις φόρου και τις επενδύσεις

Δεν αρκούν οι μειώσεις φόρων για να έρθουν επενδύσεις. Η χώρα χρειάζεται συνολική αναπτυξιακή πολιτική. Γι’ αυτό και μίλησα για την εργατική νομοθεσία, το ρόλο του κράτους. Έχουμε μια συνολική αναπτυξιακή πολιτική για αλλαγή δημοσιονομικού μείγματος, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τράπεζες. Πρέπει να κερδηθούν όλες οι μάχες αν θέλουμε να κάνουμε την έκπληξη.

Για Novartis
Δεν θα σχολιάσω ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη. Εκεί που παρεμβαίνει η Βουλή, το κάνει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητά της. Για την υπόθεση της Novartis έχω τοποθετηθεί: πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο, στήθηκε για σκευωρία. Αυτό φορά τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή. Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Για ΦΠΑ

Το τέλος της θητείας μας θα μας βρεί με μειωμένους συντελεστές 11% και 22%. Ζητήματα που αφορούν μειώσεις εισφορών και σε ελεύθερους επαγγελματίες, η σύνθεση με το εισόδημα, αποδείχθηκε ότι τους οδηγούσε σε επιβαρύνσεις που ξεπερνούσαν κάθε όριο. Συζητούμε με τα αρμόδια υπουργεία ελαφρύνσεις στους ελ. επαγγελματίες. Σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες.

Για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν. Είναι εκτός τόπου και χρόνου και υπάρχει στον φαντασιακό κόσμο του κύριου Τσίπρα. Συγχέει τα ταμειακά διαθεσιμα με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική και αυτή θα ακολουθήσουμε.

Γαα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Δεν μπορούμε να φτάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές της Βουλγαρίας. Όμως για αυτό μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Έχω αναφερθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός φυσικού αερίου και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Για τη φοροδιαφυγή

Δίνουμε έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η ΑΑΔΕ αποκτά μεγαλύτερη τεχνογνωσία για να κάνει στοχευμένους ελέγχους εκεί όπου υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας. Οι έλεγχοι δεν χρειάζεται να γίνονται μόνο σε υποθέσεις από το βαθύ παρελθόν, για ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά στο σήμερα.