Σύμφωνο για την Αμαζονία υπέγραψαν την Παρασκευής επτά χώρες.  Ενα σύμφωνο για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, που προβλέπει το συντονισμό τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη δορυφορική παρακολούθηση, εν μέσω των πυρκαγιών που μαίνονται επί ένα μήνα και έχουν απανθρακώσει περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και βοσκοτόπων.

Οι πρόεδροι της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού, της Βολιβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Ερνέστο Αραούχο, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ και ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Γουιάνας συναντήθηκαν στην κολομβιανή πόλη Λετίσια.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, Ζαϊχ Μπολσονάρου, συμμετείχε μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, καθώς παρέμεινε στην Βραζιλία για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η Βενεζουέλα, που επίσης μοιράζεται εκτάσεις του Αμαζονίου, δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση.

«Υπογράψαμε ένα σύμφωνο, το Σύμφωνο Λετίσια, για το συντονισμό μας, για την αρμονική συνεργασία μας σε κοινούς στόχους (…) που μας αφορούν και μας ωθούν να προστατέψουμε τον Αμαζόνιο» δήλωσε ο κολομβιανός πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, ο οποίος συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση μαζί με τον περουβιανό ομόλογό του, Μαρτίν Βισκάρα.

«Η καλή θέληση από μόνη της δεν είναι πλέον αρκετή» δήλωσε ο Βισκάρα. «Απαιτούμε δράσεις για το καλό του Αμαζονίου και της ανθρωπότητας» πρόσθεσε.

Οι χώρες θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, έπειτα από τις τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος, τονίζεται στη συμφωνία.

Η ομάδα των χωρών θα εργαστεί επίσης σε πρωτοβουλίες αναδάσωσης, ενίσχυσης των προσπαθειών για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων αποψίλωσης των δασών μέσω δορυφόρου, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και την ενίσχυση του ρόλου των κοινοτήτων αυτοχθόνων πληθυσμών στην αειφόρο ανάπτυξη.

Οι χώρες συμφώνησαν, εξάλλου, στην ανταλλαγή πληροφοριών για δραστηριότητες όπως παράνομες εξορύξεις, υπογραμμίζεται.

Ο Μπολσονάρου δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι το σύμφωνο είναι μια διαβεβαίωση της κυριαρχίας κάθε χώρας.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο βραζιλιάνος πρόεδρος, του οποίου η κυβέρνηση έχει επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα για τη διαχείριση των τεράστιων πυρκαγιών των τελευταίων εβδομάδων, κάλεσε τις χώρες να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους στον Αμαζόνιο, κρίνοντας ότι αυτή είναι «μη διαπραγματεύσιμη».

«Πρέπει να πάρουμε μια ισχυρή θέση υπεράσπισης της κυριαρχίας, ώστε κάθε χώρα να μπορεί στην επικράτειά της να αναπτύξει την καλύτερη πολιτική για την περιοχή του Αμαζονίου και να μην την αφήσει στα χέρια άλλων χωρών» είπε.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει την προσωπική του διαμάχη με το γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας: «Αυτό το διεθνές μένος έχει χρησιμεύσει μόνο και μόνο ώστε ο ηγέτης ενός μεγάλου έθνους να επιτεθεί στην Βραζιλία και να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία μας».

Από την πλευρά του, ο βολιβιανός πρόεδρος, Έβο Μοράλες, η χώρα του επίσης πλήττεται από πυρκαγιές, με 1,7 εκατομμύρια εκτάρια να έχουν καεί από το Μάιο, τόνισε ότι «η μητέρα γη κινδυνεύει να πεθάνει» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής των υδάτινων πόρων και της «υπερβολικής κατανάλωσης».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)