Μία μέρα μετά τις ωμές απειλές του Ερντογάν πως θα ανοίξει τον δρόμο για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη και την σκληρή απάντηση της ΕΕ, οι προκλήσεις από τούρκικο έδαφος συνεχίζονται αυτή την φορά στην ανατολική Μεσόγειο με τον Πορθητή.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ετοιμάζεται για δεύτερη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ!

Δεύτερη γεώτρηση μετά τις απειλές στο προσφυγικό

Η έναρξη δεύτερης γεώτρησης έρχεται μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν πως σχεδιάζει την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο θα στείλει στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να μην εξαρτάται η παρουσία του από ξένες εταιρείες.

Όσον αφορά τον «Πορθητή» σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το γεωτρύπανο προχώρησε χθες τα ξημερώματα στον στόχο «Φοινίκη-2», εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η μετακίνηση διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, αφού το σημείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων (6,5 χιλιομέτρων) βόρεια εκείνο όπου το τουρκικό γεωτρύπανο, από τις 3 Μαΐου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, έκανε την πρώτη γεώτρηση.

Πολλά προβλήματα & έκτακτες καταστάσεις στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή»

Υπενθυμίζεται πως η  πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» έγινε στο σημείο «Φοινίκη-1», όπου το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.200 μέτρα.

Ο στόχος βρισκόταν σε βάθος 3.100 μέτρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κατά τη διαδικασία γεώτρησης υπήρξαν πολλά προβλήματα και έκτακτες καταστάσεις.

Η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, ενώ συνήθως γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για ίδια βάθη, πραγματοποιούν τέτοια γεώτρηση σε περίπου 40 μέρες.

Σιγήν ιχθύος και όροι εμπιστευτικότητας για την νέα γεώτρηση του Πορθητή

Σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, αυτή η γεώτρηση που ξεκινά τώρα από τον Πορθητή θα χρειαστεί 56 μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.

Στην Τουρκία διατηρούν σιγή ασυρμάτου καθώς έχουν τεθεί αυστηροί όροι εμπιστευτικότητας και στο προσωπικό.

Πού αποσκοπεί η νέα γεώτρηση του Πορθητή

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ειδικοί αναφέρουν ότι, τα πιο πιθανά ενδεχόμενα με βάση τα στοιχεία και τις ενδείξεις, είναι ότι η δεύτερη γεώτρηση αποσκοπεί στο να εκμεταλλευτεί γεωλογικά δεδομένα που εξασφάλισε, ενδεχομένως ενδείξεις για κάποιο κοίτασμα, για μεγαλύτερες πιθανότητες στη δεύτερη γεώτρηση ή αν η πρώτη γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε λόγω των προβλημάτων και ακολουθεί δεύτερη στην ίδια περιοχή αλλά με πιο ευνοϊκά γεωλογικά δεδομένα.

Το σημείο που βρίσκεται ο «Πορθητής» είναι σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων(75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας.

Χθες, το γεωτρύπανο βρισκόταν σε διαδικασίες σταθεροποίησης στο νέο σημείο, ενώ γίνονται διαδικασίες αλλαγής πληρωμάτων μέσω του λιμανιού της Αττάλειας.

Το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός»

Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ξεπεραστεί κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Επίσης, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις τελευταίες μέρες τη διενέργεια παράνομων σεισμογραφικών ερευνών στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που η Τουρκία μετακίνησε στην περιοχή, το «Ούρουτς Ρέις», παραμένει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας.