Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος στηριζόμενος στα νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία του φετινού καλοκαιριού και ιδιαιτέρως στην παρατηρηθείσα ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου, προέβλεψε ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ .

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι μπορεί ταυτόχρονα σε αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες να επιτευχθεί και επιτάχυνση της ανάπτυξης κοντά στο 3% στην τρέχουσα χρονιά.

Αποδίδει δε τις εκτιμήσεις αυτές στην αλλαγή του κλίματος, στην άλλη ατμόσφαιρα, στο κύμα αισιοδοξίας που προέκυψε αμέσως μετά τις εκλογές, από την πολιτική αλλαγή που επήλθε από αυτές.

Το άλλο υπόδειγμα, το άλλο σχέδιο που επικράτησε φαίνεται να επιδρά και να ελευθερώνει καταναλωτές και επιχειρηματίες από τα μεγάλα βάρη της αβεβαιότητας και της καχυποψίας που επικρατούσε για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν η οικονομία επηρεάζεται πολύ από τις επικρατούσες προσδοκίες και η εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων ορίζεται σχεδόν σε ποσοστό 50% από αυτές.

Τώρα είναι φανερό ότι οι προσδοκίες έχουν γίνει θετικές και άπαντες ελπίζουν και υποθέτουν ότι ελευθερούμενη η οικονομία από τις ιδεοληψίες και τις μονομέρειες της προηγούμενης περιόδου μπορεί να κάνει το διεκδικούμενο από όλους άλμα. Αρκεί βεβαίως να διατηρηθεί το κλίμα και η ατμόσφαιρα αναγέννησης. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης.

Να επιβεβαιώσει με τις πράξεις και τις επιλογές της τον άλλο δρόμο, αυτό της ανάπτυξης και της ελευθέρωσης των οικονομικών δυνάμεων. Η Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προσφέρουν αυτή την ευκαιρία και δυνατότητα. Είναι στα χέρια του πρωθυπουργού να δώσει τα απαιτούμενα σήματα και μηνύματα. Και βεβαίως ευθύνη του επιχειρηματικού κόσμου να εκμεταλλευθεί τις νέες συνθήκες και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ξεπερνώντας τις όποιες αναστολές του παρελθόντος.