Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά το ήμισυ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε και το εμπόριο επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), επιβεβαιώνοντας προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι αύξησης 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν σε προηγούμενες εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της αγοράς, επιβεβαιώνοντας τις απαισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει διπλή απειλή και αβεβαιότητα από το Brexit και τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους.

Το εμπόριο επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο και οι εξαγωγές παρέμειναν σταθερές μετά την αύξησή τους κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο.

Συνολικά, το εμπόριο συνέβαλε αρνητικά κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, αυξάνοντας τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων, πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αν και η ΕΕ δεν εμπλέκεται άμεσα στη διαμάχη αυτή, οι ευρωπαϊκές εταιρείες – όπως αυτές που έχουν παραγωγή στην Κίνα ή εφοδιάζουν τα κινεζικά εργοστάσια με μηχανολογικό εξοπλισμό – έχουν αισθανθεί το πλήγμα.

Η Ουάσιγκτον έχει, επίσης, επανειλημμένα απειλήσει με νέες εμπορικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες, μετά την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο πέρυσι.

Η γερμανική οικονομία, που είναι η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Η νέα πτώση των παραγγελιών στα γερμανικά εργοστάσια τον Ιούλιο, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έχει αυξήσει τους κινδύνους ύφεσης της γερμανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο.

Η Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσε μηδενική ανάπτυξη μετά τη μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο.

Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, διατήρησε τον ρυθμό ανάπτυξης 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η Eurostat επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε στο 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο από 0,4% στο πρώτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters