Κυρίες και κύριοι, urbi et orbi, βρισκόμαστε σε μια «στιγμή» όπου πίσω από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας πρέπει να σταθούμε όλοι. Και να δείξουμε με κάθε τρόπο την απαξιωτική μας στάση απέναντι στο έγκλημα. Αλλά και να το κάνουμε με κάθε μέσο που να υποχρεώνει τον δράστη να πάψει να σκοτώνει τη φύση. Και μαζί με αυτήν το αύριο του ανθρώπου. Του οποιουδήποτε ανθρώπου.

Μαζί με τα δάση στον Αμαζόνιο καίγονται μνημεία και χώροι στους οποίους επιβιώνουν ακόμα κοινωνίες παρθένες και αλώβητες από τον δικό μας τρόπο σκέψης και πράξης. Αυτά τα «υπόλοιπα» πρέπει να τα σεβαστούμε.

Μπροστά στην απίστευτη καταστροφή κάποιες αξιακές υπαγωγές μάς επιβάλλουν να θυμόμαστε τα εξής:

Α. Οτι καμία υπόθεση κανενός κράτους και καμίας κοινωνίας δεν είναι της εξουσιαστικής της ιδιοκτησίας όταν από αυτήν εξαρτάται η επιβίωση της παγκόσμιας κοινωνίας. Η οποία παγκόσμια κοινωνία είναι ταυτόχρονα φυσική, πολιτισμική και θεσμική. Και για μεν την πολιτισμική και κυρίως τη θεσμική, η αδιαφορία της εξουσίας, ακόμα και της πιο δημοκρατικοφανούς, είναι συνάρτηση των εκάστοτε συμφερόντων της. Για την προστασία της φύσης, όμως, η στάση μας είναι τόσο εξοργιστική ώστε η οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία για άμεση ανταπάντηση να απειλεί την επιβίωση κάθε μορφής ζωής.

Β. Επειδή λοιπόν η ιδιοκτησία της φύσης δεν είναι κρατική ή ιδιωτική, αλλά παγκόσμια, ένα δικαίωμα συλλογικής και ατομικής νόμιμης άμυνας παράγεται εναντίον οποιουδήποτε μπορεί να την αμφισβητήσει.

Γ. Η ίδια η κοινωνία της Βραζιλίας, αυτής της μεγάλης χώρας, πώς στέκεται απέναντι στην καταστροφή ώστε να αποδείξει ότι ο Μπολσονάρο, αυτό το «ατύχημα», δεν της αξίζει; Το επίπεδο του συγκεκριμένου προσώπου είναι υπεδαφικό. Η δε επίθεση στην κυρία Μακρόν αποκαλυπτική της φροϋδικής του διαταραχής.

Αυτές τις ώρες με τον μόνο αποφασισμένο εκφραστή της αντίστασης στην αθλιότητα που διαπράττεται πρέπει να βαδίσουμε. Και πίσω από τη συγκεκριμένη ηθικο-πολιτική επιταγή όλοι να σταθούμε. Για να διασώσουμε ό,τι ελάχιστο από τη φύση και την Ιστορία της Φύσης απομένει.

Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.