Κάνοντας  παράφραση  λέμε «η φτώχεια  μήτηρ  πάσης κακίας».

Το  ΠΑΣΟΚ  μετά τις εκλογές του 2009  πήρε χωρίς σταμάτημα   την κάτω   βόλτα. Δέκα χρόνια  της συμφοράς. Πρώτον,  ένεκα συγκυριών (Μνημόνια)  και  δεύτερον λόγω ατυχών χειρισμών των  διαδοχικών  προέδρων  του.

Τώρα  μετά  τις εκλογές  της 7  Ιουλίου οι πάντες είναι απογοητευμένοι  από  τα  πενιχρά αποτελέσματα του  ΚΙΝΑΛ,  ώστε  οι γύρω από την  Πρόεδρο ψάχνουν  να  βρουν κάποια διέξοδο.

Τα  περί Κεντροαριστεράς,  τα του  Σοσιαλισμού  και  τα  του διμέτωπου αγώνα  ουδέν  απέδωσαν,  γιατί η όλη  πολιτική γραμμή του κόμματος  δεν άγγιξε τα  προβλήματα του ελληνικού λαού.

Επειδή  οι πάντες στο ΚΙΝΑΛ  τώρα   αμφισβητούν   την πρωτοκαθεδρία  της προέδρου,  αυτή, συν τους  τριγύρω  της,  ψάχνουν  να  βρουν  διέξοδο,  για να μείνουν  στις θέσεις τους. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα  ότι  η μόνη λύση  είναι η αποδέσμευση  από τις  ρίζες του ΠΑΣΟΚ, ευελπιστώντας  να  δημιουργήσουν  ένα νέο κόμμα,  που θα στηρίζεται  σε «σύγχρονες ιδέες»,  που θα συναρπάσουν  τους  Έλληνες  και θα  δημιουργήσουν  ένα  μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων.

Η  κυρία  πρόεδρος  δεν αντιλήφθηκε  ακόμη  ότι οι όποιες  ψήφοι  παίρνει το ΚΙΝΑΛ  είναι από τους  παλιούς φανατικούς  Πασόκους . Δύο περιστατικά :

Όταν κατά την προεκλογική περίοδο,  η πρόεδρος μίλησε  σε κατάμεστο ξενοδοχείο  της  Θεσσαλονίκης,  όλο  το ακροατήριο  σχεδόν ήταν συνταξιούχοι. Όταν λίγο αργότερα μίλησε  στην ίδια πόλη ο Κ. Σημίτης, η εικόνα  ήταν  παρόμοια. Μάλιστα, όταν , λίγο  καθυστερημένα  ήρθε στη αίθουσα  ένας «φόλα  ΠΑΣΟΚος»  με τον 45  γιό  του , κάποιος  του είπε : «Ευτυχώς  Σωτήρη που έφερες τον γιο σου  με τα μαύρα μαλλιά  και έτσι έσπασε το απόλυτο  άσπρο».

Όσοι λοιπόν μέσα στο ΚΙΝΑΛ, θέλουν να ξεκόψουν από τις  ρίζες του ΠΑΣΟΚ, ας γνωρίζουν  ότι την άλλα  φορά το  κόμμα δε θα μπει ούτε στη βουλή. Η δημιουργία ενός νέου κόμματος χρειάζεται πρωταρχικά ως  αρχηγό μια ισχυρή, αναγνωρισμένη προσωπικότητα και όχι τον οποιονδήποτε. Στις τελευταίες  βουλευτικές  εκλογές  παρήλασαν ένα σωρό νέα  κόμματα  και κομματίδια, που οι ψηφοφόροι  τα αγνόησαν πλήρως.

Αλλά  ποιες μπορεί να είναι οι νέες ιδέες, που θα  συγκινήσουν τους  Έλληνες . Μήπως τα περί του καθαρού περιβάλλοντος,  της πράσινης οικονομίας  και οι υποσχέσεις  ότι οι   Έλληνες  του λοιπού  θα τρώνε πάλι με «χρυσά κουτάλια»  και θα σέρνουν «τα σκυλιά με τα λουκάνικα» ;

Το  άλλοτε  κραταιό ΠΑΣΟΚ ,  που δημιούργησε τη νέα Ελλάδα, έχει πίσω του χιλιάδες οπαδούς. Φτάνει  το σημερινό ΚΙΝΑΛ  να  δει  και να παλέψει τα  προβλήματα  που  ταλανίζουν  τον κοσμάκη  και  τότε οι στρατιές  των ψηφοφόρων θα  επιλέξουν   το ψηφοδέλτιό  του.

Άλυτα  προβλήματα   παραμένουν :  η μεγάλη   ανεργία, οι μισθοί πείνας, οι  υψηλοί φόροι, τα χρέη στις τράπεζες και τις  εφορίες,  ο φόβος  της απώλειας  του    σπιτιού,  τα ανυπέρβλητα  προβλήματα  στον τομέα  της υγείας και  οι  απειλές  της Τουρκίας.

Για  όλ’ αυτά  δεν φτάνουν  βερμπαλιστικά  συνθήματα, αλλά αξιόπιστες  λύσεις,  που να κατανοεί ο κοσμάκης.

Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας