Ιράν : Οι όροι για επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Το Παρίσι πρότεινε στην Τεχεράνη να της χορηγηθούν πιστώσεις ύψους 15 δισεκ. δολαρίων έως το τέλος της χρονιάς με αντάλλαγμα την επάνοδό της στην πλήρη συμμόρφωσή της προς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας μόνο εάν της προσφερθεί πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισεκ. δολαρίων σε τέσσερις μήνες, σε αντάλλαγμα για την πώληση πετρελαίου, όπως ορίζει γαλλικό σχέδιο για να διασωθεί η συμφωνία —το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία της— μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Το Παρίσι πρότεινε στην Τεχεράνη να της χορηγηθούν πιστώσεις ύψους 15 δισεκ. δολαρίων έως το τέλος της χρονιάς με αντάλλαγμα την επάνοδό της στην πλήρη συμμόρφωσή της προς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

Η κίνηση θα εξαρτηθεί, σε καθοριστικό βαθμό, από το εάν θα την επιτρέψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Η επιστροφή μας στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς μας εξαρτάται από το εάν θα λάβουμε 15 δισεκ. δολάρια σε μια τετράμηνη περίοδο, σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία μείωσης [της εφαρμογής] των δεσμεύσεων του Ιράν θα συνεχιστεί» διεμήνυσε ο Αραγτσί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk