«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο θέμα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σταύρος Πέτσας αναφορικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο. Είπε ότι απεικονίζουν την πομπή των μεγάλων Παναθηναίων και πρόσθεσε ότι «η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο θέμα». Είπε, επίσης, ότι με αφορμή μια κορυφαία στιγμή του σύγχρονου ελληνισμού, όπως η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, άνθρωποι του πολιτισμού αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόσθεσε, δε, ότι ο πρωθυπουργός στον Observer τόνισε ξεκάθαρα ότι το βρετανικό μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη και πως ο συμβολισμός της επανένωσης είναι τόσο ισχυρός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε ένα κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Κύπρο, το Παρίσι και το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι όλες έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ενιαία πολιτική ασύλου

Ανέφερε σχετικά ότι διαπιστώθηκε συναντίληψη σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης, είπε ότι διαπιστώθηκε η ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου μεταξύ των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν και απαιτείται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Η αλληλεγγύη, πρόσθεσε, έχει σχέση με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο και η υπευθυνότητα έχει να κάνει με τη φύλαξη των θαλασσίων ευρωπαϊκών συνόρων και με την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών. Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, είπε πως «ο πρωθυπουργός αλλάζει το αφήγημα για την Ελλάδα» και «στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα ξεπερνάει την κρίση και περνάμε από την διπλωματία της επαιτείας στη διπλωματία της αξιοπιστίας».

Προτεραιότητα η προσέλκυση επενδύσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις και η προσέλκυση επενδύσεων είναι προτεραιότητες για την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις.

Ειδικά για το Ελληνικό είπε ότι προχώρησαν κανονιστικές και διοικητικές πράξεις που είτε είχαν παγώσει είτε πήγαιναν με αργούς ρυθμούς, υπογράφηκαν οι απαραίτητες ΚΥΑ και επίκειται η υπογραφή μίας ακόμη για τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο.

Για την Cosco είπε ότι κατατέθηκε το νέο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ και πως «είναι προφανές ότι αυτή η επένδυση αποτελεί τεράστια διαφήμιση για τη χώρα και ευκαιρία αναβάθμισης του Πειραιά».

Για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα προχωρήσει με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και ότι «η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι επενδύσεις που κολλούσαν στα γρανάζια ιδεοληψιών, μπορούν να ξεμπλοκάρουν».

Για 120 δόσεις

Επιπρόσθετα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων ανακοινώνοντας ότι εντός της εβδομάδας θα είναι ανοικτή η σχετική πλατφόρμα για να ενταχθούν όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και την επόμενη εβδομάδα όσοι είχαν μπει στην προηγούμενη ρύθμιση.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ο κ. Πέτσας είπε ότι αύριο, στις 12.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και την Παρασκευή θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Το Σάββατο θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων και την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός προβλέπει την επίτευξη ανάπτυξης που θα αποφέρει οφέλη για όλους, καθώς και η προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες και καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση με τους περιφερειάρχες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία στενών δεσμών μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης και θα γίνονται συσκέψεις τακτικά.

Πηγή: Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ