Η Φώφη Γεννηματά, με τη χθεσινή της ομιλία στη Λάρισα δεν απάντησε απλά στις επικρίσεις που δέχεται. Σήκωσε το γάντι της κριτικής που της άσκησαν τις προηγούμενες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Παπανδρέου και το έριξε, συνολικά, προς την πλευρά όσων την αμφισβητούν.  Έκλεισε με ξεκάθαρο τρόπο το θέμα του ΠαΣοΚ και άνοιξε θέμα ηγεσίας στο …Κίνημα Αλλαγής.

Το ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να εκλέξει πρόεδρο με διαδικασία εκλογής από τη βάση. Ούτε, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα οδηγηθεί σε συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους για τους οποίους θα δοθεί εσωκομματική μάχη.

Το μήνυμα της κυρίας Γεννηματα, ήταν σαφές. Το ΠαΣοΚ είναι εδώ αλλά ένα βήμα πίσω. Αυτό, είπε, αποφασίσαμε και προχωράμε μπροστά. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, στο τέλος του 2019 και μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής να συγκροτηθεί «κάτι σαν σώμα συνεδρίου» και να «διευθετήσει», τα καταστατικά ζητήματα του ΠαΣοΚ.

Θέμα ηγεσίας

Μπορεί όμως κάποιος να θέσει θέμα ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής! Το θέμα το άνοιξε η ίδια η Φώφη Γεννηματά που απευθυνόμενη σε όποιον έχει «προσωπικές φιλοδοξίες», είπε ότι  «μπορεί να έλθει στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, να θέσει θέμα νέας εκλογής». Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής, κάποιος θέσει θέμα ηγεσίας, η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, θα αποδεχθεί την πρόκληση, άρα θα στηθούν κάλπες.  Αν δεν την αποδεχθεί θα εμφανιστεί αδύναμη. Γιατί όμως έθεσε η ίδια θέμα ηγεσίας;

Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα αμφισβήτηση στο πρόσωπο της. Θεώρησε ότι αυτή πάει να εκφραστεί πλαγίως μέσα από το ΠαΣοΚ. Η κυρία Γεννηματά απάντησε στα ζητήματα που αφορούσαν το ΠαΣοΚ. Δεν μπορούσε όμως να μην απαντήσει και στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπο της. Κάλεσε, λοιπόν τους ενδιαφερόμενους να την εκδηλώσουν στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Πέρασε το μήνυμα ότι δεν αποφεύγει την κάλπη της επαναβεβαίωσης της ηγεσίας της αλλά αυτή θα αφορά το Κίνημα Αλλαγής και όχι τη συνιστώσα του, το ΠαΣοΚ.

Θα σηκώσει κανείς το γάντι;

Το εύλογο ερώτημα είναι θα υπάρξει κάποιος ή κάποια που θα θελήσει να σηκώσει το γάντι που πέταξε η κυρία Γεννηματά. Να πάει στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής και να πει, θεωρώ ανεπιτυχές το αποτέλεσμα και θεωρώ, επίσης, ότι θα πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό και θέτω υποψηφιότητα. Και επιπλέον να μην είναι μια υποψηφιότητα για την τιμή των όπλων αλλά να μπορεί να κερδίσει.  Πόσα στελέχη έχουν τις προδιαγραφές αυτές;  Και πόση διάθεση έχουν, στην παρούσα φάση, να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία;

Είναι μάλλον απίθανο, σε αυτή τη φάση, να τεθεί θέμα ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.  Άρα, η κυρία Γεννηματά, πέταξε ένα γάντι που δεν θα σηκωθεί, οπότε η κυρία Γεννηματά, θα μπορεί ενισχυμένη και απερίσπαστη, να ασχοληθεί με την οργανωτικό και πολιτικό της σχεδιασμό. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη 3η Σεπτέμβρη.