Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νησιά Άβακος, στις Μπαχάμες, ενώ άλλοι περίπου 20 τραυματίστηκαν από το πλήγμα του τυφώνα Dorian, κατά τον πρώτο -ακόμη προσωρινό- απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Χιούμπερτ Μίνις, πρωθυπουργός της χώρας, αρχιπελάγους της Καραϊβικής που πλήττει σκληρά το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Η ένταση των φαινομένων μειώθηκε ελαφρά, καθώς ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία 4 από την Κατηγορία 5 όπου είχε φθάσει στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, ωστόσο ο Dorian παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος για τις Μπαχάμες, καθώς έχει επιβραδύνει σε βαθμό που μοιάζει σαν να έχει σταματήσει πάνω από τη νησιωτική χώρα.

Καταστροφές χωρίς προηγούμενο στα νησιά Αμπάκος, γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο Χιούμπερτ Μίνις. «Βάσει των πληροφοριών που έρχονται από το Αμπάκο, η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο. Η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε στα 265 χλμ. την ώρα αλλά ο Dorian επιμένει να είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα».

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν κυκλώνα που δεν έχουμε δει στην ιστορία της χώρας μας. Είναι η πιο οδυνηρή ημέρα της ζωής μου» είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός με δάκρυα στα μάτια.

Διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Tribune 242, δείχνουν τεράστια κύματα να χτυπούν τις στέγες των ξύλινων σπιτιών, πλοία που έχουν ανατραπεί να επιπλέουν σε λασπωμένα νερά, ανάμεσα σε κλαδιά δέντρων, μαδέρια και άλλα χαλάσματα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκενώσεις περιοχών

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από τις αρχές είναι οι εκκενώσεις περιοχών, κλείσιμο αεροδρομίων και λιμανιών ενώ δόθηκαν για αποφυγή κυκλοφορίας στους δρόμους.

Την ίδια ώρα, οι αρχές στις νοτιοανατολικές πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα έδωσαν εντολή εκκένωσης περιοχών όπου διαμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που μπορεί να πληγούν από τον Ντόριαν. ‘Εως 50.000 άνθρωποι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα μπορεί να χρειαστούν προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την επίδραση του κυκλώνα.

Εκατοντάδες εθελοντές υπό τον Ερυθρό Σταυρό, οχήματα ταχείας επέμβασης και περισσότερα από 30 φορτηγά γεμάτα από προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αναμένουν την έλευση του Ντόριαν.

Συγκεκριμένα στη Νότια Καρολίνα ο κυβερνήτης έδωσε εντολή για την υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της πολιτείας, ένα μέτρο που επηρεάζει σχεδόν 800.000 κατοίκους. Κατάσταση έκτατης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί στη Φλόριντα και σε 12 κομητείες της Τζόρτζια. Υποχρεωτική εκκένωση περιοχών διατάχθηκε και στις παραλιακές περιοχές των κομητειών Παλμ Μπιτς και Μάρτιν, στη Φλόριντα, και σε έξι παράκτιες κομητείες της Τζόρτζια.