Σε διάψευση του δημοσιεύματος τουρκικής εφημερίδας περί πτήσεως του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος με εκπαιδευτικό αεροσκάφος, προχώρησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο in.gr.

Αξιωματούχοι του ΥΕΘΑ σημειώνουν στο in.gr, πως δεν διαπιστώθηκε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, προσθέτοντας πως η πτήση έγινε πάνω από τον κόλπο της Σμύρνης, κοντά στα τουρκικά παράλια.

Διευκρινίζουν, δε, παραβιάσεις από του ελληνικού εναέριου χώρου από εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38 είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Όλα αυτά τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα συνεχίζεται με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού και δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά αύριο, Τετάρτη.

Η ελληνική πλευρά εξέδωσε ανάλογη Navtex που καλύπτει τα ίδια ύδατα, τις ίδιες ώρες, για άσκηση του ελληνικού Ναυτικού.

«Πτήση Ακάρ πάνω από το Αιγαίο»

Νωρίτερα, δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου ανέφερε πως ο υπουργός Άμυνας της χώρας πέταξε πάνω από το Αιγαίο με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38, συμμετέχοντας στην τελετή έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς των πιλότων στη Σμύρνη.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία ή παραχώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Δεν θα αφήσουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία χτίζει νέο σκηνικό έντασης, μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο τουρκικό πίσω από τον Ερντογάν.

Λίγες ώρες αργότερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία προχώρησε σε νέα πρόκληση με την έκδοση Navtex την Τετάρτη σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, στην ίδια περιοχή που είχε δεσμεύσει και η ελληνική πλευρά.

Η επιλογή της Τουρκίας να πραγματοποιήσει άσκηση και να δεσμεύσει παράνομα περιοχή για τον σκοπό αυτό νότια του Καστελόριζου σε σημείο που παραπέμπει στην τουρκική θεώρηση για διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής Μεσογείου με υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκάλεσε αντίδραση της Αθήνας, που αφού χαρακτήρισε άκυρη την τουρκική Αναγγελία δέσμευσε (με την NAVWARN 468/19) την ίδια περιοχή για άσκηση την ίδια ημέρα και ίδια ώρα: 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00-15.00 UTC.