Νέους τρόπους έχουν βρει οι Τούρκοι δουλέμποροι για να στέλνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο «κάτω από τη μύτη» των ελληνικών λιμενικών.

Τα ρεύματα εισροών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το πρωί της Τρίτης 125 νέοι μετανάστες έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας από τις τουρκικές ακτές.

Η διαδρομή από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι αυτά της Λέσβου ανέρχεται στα 4,7 ναυτικά μίλια. Συνήθης προορισμός είναι «τα φώτα», το αεροδρόμιο δηλαδή του νησιού το οποίο, όπως είναι φυσικό, είναι πιο ευδιάκριτο από τη θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, πλέον οι λαθρέμποροι στέλνουν τους μετανάστες και σε διαφορετικές παραλίες του νησιού, για να μην εντοπίζονται εύκολα.

Η «ταρίφα» της μεταφοράς και η κομπίνα των διακινητών

Ποικιλία υπάρχει και στα σκάφη μεταφοράς, ενώ ανάλογα το σκάφος αλλάζει η τιμή και ο χρόνος της διαδρομής. Όπως επισημαίνουν οι μετανάστες, ένα ταχύπλοο χρειάζεται 10 λεπτά για να φτάσει από τις τουρκικές ακτές στη Λέσβο, ενώ οι πλαστικές βάρκες χρειάζονται τρεις με τέσσερις ώρες. Όσον αφορά στις τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι στους εμπόρους, η μεταφορά με φουσκωτό κοστίζει 700 με 1000 ευρώ, με ταχύπλοο η «ταρίφα» ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ, ενώ υπάρχει και η επιλογή του ταχυπλόου με καμπίνα που ανέρχεται στα 2.000 ευρώ.

Μία συνηθισμένη κομπίνα των διακινητών είναι η μεταφορά σε αλιευτικά των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι κρύβονται σε αποθηκευτικούς χώρους των σκαφών. Στη συνέχεια, αυτά περνούν από τη συνοριογραμμή το βράδυ, λέγοντας στα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούν στην περιοχή ότι είναι απλά ψαράδες. Με το που περνούν τα σύνορα, αναπτύσσουν ταχύτητα και φτάνουν στα παράλια της Λέσβου

«Κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι»

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσής τους από την Τουρκία. Στα τουρκικά παράλια, λένε, περιμένουν 50.000 μετανάστες.

«Οι Τούρκοι αν δεν πάρουν τα λεφτά τους, θα αφήσουν τους πρόσφυγες να έρθουν γιατί δεν θέλουν τους πρόσφυγες», επιβεβαιώνει ένας εξ αυτών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ανεργία στη χώρα τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σύροι μετανάστες τους παίρνουν τις δουλειές και γι’αυτό θέλουν να τους διώξουν.