Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά από τις 7 Ιουλίου στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου (φωτογραφία) υπήρχε ένα γραφείο που ήταν συνεχώς κλειδωμένο. Οταν κάποιοι ρωτούσαν γιατί αυτό το γραφείο δεν ανοίγει ποτέ, ελάμβαναν την απάντηση ότι είναι κλειδωμένο με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί όμως ο Πρωθυπουργός κλείδωσε ένα ολόκληρο γραφείο (όχι το μεγαλύτερο – το οποίο κατέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης –, αλλά ένα μεγάλο, ευήλιο και ευάερο);

***

Ο λόγος ήταν ότι ο Πρωθυπουργός περίμενε κάποιον να έλθει από τα ξένα για να του παραχωρήσει το γραφείο και δεν ήθελε επειδή ήταν άδειο να το καταλάβει κανείς έστω και προσωρινά. Ο άνθρωπος που ο κ. Μητσοτάκης περίμενε εδώ και δύο μήνες να έλθει από το εξωτερικό (και συγκεκριμένα από το Λονδίνο) στο Μαξίμου δεν ήταν άλλος από τον Αλέξη Πατέλη, τον 55χρονο οικονομικό του σύμβουλο…

***

Ο κ. Πατέλης πήγε στο Μέγαρο τη Δευτέρα το πρωί και έπιασε αμέσως δουλειά. Θα πείτε γιατί περίμενε τόσο καιρό να έλθει και να ενταχθεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού; Επειδή, μου λένε, είχε εργασία στον ιδιωτικό τομέα στο εξωτερικό και δεν μπορούσε λόγω υποχρεώσεων να παραιτηθεί αμέσως μόλις τον κάλεσε ο κ. Μητσοτάκης και να έρθει στην Ελλάδα.

***

Τώρα θα αναρωτηθείτε πού τον ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός. Οταν πρόκειται για ικανά στελέχη εμφανίζονται πέντε-έξι άλλοι ένοικοι στο Μαξίμου που λένε ότι αυτοί τον πρότειναν στον κ. Μητσοτάκη. Οπως και να ‘χει το πράγμα ο κ. Πατέλης μπορεί να ήλθε τη Δευτέρα στο Μαξίμου αλλά ήταν συνεχώς (ηλεκτρονικά) στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη. Ηταν αυτός που ετοίμασε το οικονομικό πακέτο που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην κυρία Μέρκελ. Ηταν ο άνθρωπος που αθόρυβα υποστήριξε το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο. Αλλά μη νομίσετε ότι θα μείνει για πολύ στο γραφείο του. Φεύγει μαθαίνω για Λονδίνο και Νέα Υόρκη ώστε να ετοιμάσει το έδαφος για προσεχείς επισκέψεις του Πρωθυπουργού…

***

Τα τελευταία 27 χρόνια ο κ. Πατέλης εργάζεται ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και ολοκλήρωσε τη διατριβή του με επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke.

***

Γιατί πάει ο Πρωθυπουργός στην Ολλανδία;

Και μια και ο λόγος για τις επισκέψεις, σας ενημερώνω ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ολλανδία κρίνεται από τους Ολλανδούς εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ας μην ξεχνάμε πόσο σκληροί απέναντι στην Ελλάδα ήταν οι Ολλανδοί στη διάρκεια της κρίσης και πόσο σκληροί ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι φιλελεύθερος και την παραμονή των ευρωεκλογών είχε στείλει μήνυμα συμπαράστασης στον κ. Μητσοτάκη. Οι Ολλανδοί περιμένουν να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση πώς θα «πρασινίσει» η ελληνική οικονομία, τι θα κάνει με το Προσφυγικό αλλά και για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Να σημειώσω ότι αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη ο ολλανδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί (μετά δείπνου) με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (νέα πρόεδρο της Κομισιόν).

***

 Ψηφιακά σχολεία

Ερχονται τα ψηφιακά σχολεία. Τι σημαίνει ψηφιακό σχολείο; Ανανέωση προγραμμάτων σπουδών στο μάθημα Πληροφορικής. Μαθαίνω πως υπήρξε ειδική σύσκεψη για τα ψηφιακά σχολεία με τη συμμετοχή της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής Γρ. Ζαριφόπουλο. Ο υφυπουργός με την πολύχρονη εμπειρία του στην Google πρόκειται, μου λένε, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του ψηφιακού σχολείου, που δεν θα αφορά μόνο τα μαθήματα Πληροφορικής αλλά και τον ηλεκτρονικό τρόπο ανανέωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία.

***

Αρχίζουν τα όργανα στο ΠαΣοΚ

Θα σηκώσει η Φώφη Γεννηματά το γάντι της επιστροφής στο ΠαΣοΚ και της τήρησης των προβλέψεων του καταστατικού του, με εκλογή του προέδρου του από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος; Το βέβαιο είναι ότι στην αποψινή της ομιλία στην εκδήλωση για την 3η Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, η κυρία Γεννηματά θα ζητήσει από το ΠαΣοΚ να κάνει ένα βήμα πίσω προς όφελος του Κινήματος Αλλαγής. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ενόχληση τόσο για την παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου και κυρίως του Νίκου Παπανδρέου, που με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ζήτησε την επιστροφή στο ΠαΣοΚ. Ωστόσο οι τόνοι κρατούνται, προς το παρόν, χαμηλά. Οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά εκτιμούν ότι η παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου δεν σχετίζεται με τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν ήταν σε γνώση του. Θεωρούν λοιπόν ότι το σκοινί δεν θα τραβηχθεί. Και σημειώνουν ότι στον χορό της επιστροφής στο ΠαΣοΚ αλλά και της ανάγκης να τηρηθούν κατά γράμμα οι καταστατικές προβλέψεις δεν έχει εισέλθει ο Νίκος Ανδρουλάκης, η παρέμβαση του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και του ΚΙΝΑΛ επικρατεί κινητικότητα. Μένει να δούμε αν οι διαφορές που υπάρχουν θα επιλυθούν διά της συνεννόησης ή θα αρχίσει ένας νέος εσωκομματικός πόλεμος.

***

Αποτίμηση του αποτελέσματος

Απέναντι στην εσωτερική κινητικότητα, τις γκρίνιες που υπάρχουν αλλά και τις διαφορετικές αναγνώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα η Φώφη Γενηματά προχώρησε στη σύσταση μιας επιτροπής με στόχο να προχωρήσει στην αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουλίου και στην καταγραφή των βημάτων που θα πρέπει να γίνουν στο εξής, στο πλαίσιο της αυτόνομης στρατηγικής του κόμματος. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής, που θα καταθέσει το πόρισμα της στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχουν οι Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Σαλαγιάννης, Μπ. Βαρδίκος, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Μάντζος, Β. Βαμβακάς και ο Τ. Ιωακειμίδης. Η επιτροπή σε πρώτη φάση θα ασχοληθεί με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, στη συνέχεια όμως θα βάλει στο μικροσκόπιό της και τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

***

Αναζητείται και πάλι πρόεδρος του ΑΠΕ

Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι ο Νίκος Χρυσολωράς αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΠΕ δεν έχει ακόμα αναλάβει τη θέση. Τι έχει συμβεί; Μαθαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό. Απλούστατα ο κ. Χρυσολωρας επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες προτίμησε για πολλούς λόγους ( για ορισμένους ευνοητους) τη θέση του στις Βρυξέλλες . Έτσι η διαδικασία ανεύρεσης προέδρου και ceo του ΑΠΕ ξαναρχίζει από την αρχή.