Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου της Εσθονίας, κ. Toomas Hendrik Ilves για τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2020 της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού συστήνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνσησης. Η Επιτροπή, συμβουλευτικού χαρακτήρα, θα θεσμοθετηθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης.

Η Βίβλος, όπως είχε αναφέρει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, τεκμηριώνει τον σχεδιασμό του Υπουργείου. «Η Βίβλος αποτελεί τον πρακτικό οδηγό που προσδιορίζει τις αρχές και το σχέδιο υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής, ορίζοντας μετρήσιμους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα ανά τρίμηνο. Η Βίβλος επικαιροποιείται ετησίως, μέσα από ανοικτή και συνεργατική διαδικασία, ώστε να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, να υποστηρίζει τις προτεραιότητες της ψηφιακής στρατηγικής και να ακολουθεί τις θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις στα αντικείμενα που πραγματεύεται».

Ουσιαστικά, θα αποτελεί την «απάντηση» στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες. Εξάλλου, η ηγεσία του Υπουργείου έχει θέσει εξαρχής ως στόχο στο τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, η χώρα μας από ουραγός στην Ευρώπη στις ψηφιακές επιδόσεις κατά τον δείκτη DESI να συγκλίνει με τον μέσο όρο.

Ο αριθμός των μελών της Επιτροπής θα είναι ευέλικτος και θα διαμορφώνεται με Υπουργική Απόφαση, ενώ θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες. Εκτός από την αξιοποίηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών, ο ρόλος της Επιτροπής κρίνεται σημαντικός και για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επαφών με το βλέμμα στραμμένο στις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πρωταρχικός στόχος είναι η Βίβλος να μην αποτελεί μια έκθεση ιδεών, αλλά πραγματικό εργαλείο υλοποίησης. Προς τούτο, ήδη διεξάγεται ένα gap analysis ανάμεσα στο πού βρισκόμαστε και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προσδιοριστούν συγκεκριμένες δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και βήματα. Στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας περιλαμβάνεται και η εμπλοκή ελληνικών startups στα συστήματα που, μέσα από τις δράσεις της Βίβλου, θα κάνουν πιο digital το ελληνικό δημόσιο, στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών.

Το digital success story της Εσθονίας

Μέλος της συμβουλευτικής Επιτροπής (ως άμισθος σύμβουλος) θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, κ. Toomas Hendrik Ilves. Η συμμετοχή του, παρότι η περίπτωση της Εσθονίας δεν είναι η πλέον συμβατή με την ελληνική πραγματικότητα δεδομένου ότι η χώρα της Βαλτικής χτίστηκε εξαρχής ψηφιακά, θα λειτουργήσει για την ηγεσία του Υπουργείου ως πυξίδα για το πού πρέπει να φτάσει η χώρα στα επόμενα χρόνια.

Στην Εσθονία, το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου παρέχονται on-line. Πρόκειται για ένα από τα επιτεύγματα που κάνουν τη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο», παρότι στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά δεδομένα των πολιτών της. Ο γενικός πληθυσμός δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ ενώ δεν υπήρχαν καν συσκευές για αυτό.

Η γενναία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας να επενδύσουν στην τεχνολογία οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα: 50% των πολιτών ψηφίζουν on-line ενώ η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η τεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Οι κλήσεις άμεσης ανάγκης απαντώνται εντός 10 δευτερολέπτων, ενώ οι υπηρεσίες είναι σε θέση να εξακριβώσουν στο 35% των περιπτώσεων την γεωγραφική θέση του καλούντος με ακρίβεια 5 μέτρων.

Ποιος είναι ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves

Ο Πρόεδρος Toomas Hendrik Ilves είναι διεθνώς γνωστός για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016. Ο κ. Ilves υπήρξε υπέρμαχος της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας ήδη από την πρώτη στιγμή της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της.

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από οικογένεια Εσθονών προσφύγων. Εργάστηκε ως διπλωμάτης και δημοσιογράφος, υπήρξε επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εσθονίας και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1996 έως το 1998 και από το 1999 έως το 2002. Επίσης, έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Σπούδασε στις ΗΠΑ και υπηρέτησε από το 1993 έως το 1996 στην Ουάσινγκτον, ως πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεκίνησε με τον τότε υπουργό Παιδείας Jaak Aaviksoo την πρωτοβουλία «Tiger Leap», με στόχο τη μηχανογράφηση και σύνδεση όλων των εσθονικών σχολείων στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Πρόεδρος, ο κ. Ilves ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Task Force της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία (eHealth) από το 2011 έως το 2012. Από το 2012 έως το 2014, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για το Cloud (European Cloud Partnership). Επίσης, πρόεδρος του Global Agenda Council για την κυβερνοασφάλεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (Ηigh-level Panel) για τους Παγκόσμιους Μηχανισμούς Συνεργασίας και Διακυβέρνησης Διαδικτύου της ICANN.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην προώθηση της ψηφιακής ελευθερίας και της ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ψηφιακής Ελευθερίας (Digital Freedom Award).

Σήμερα, είναι Διακεκριμένος Επισκέπτης Ερευνητής στο Hoover Institution του Πανεπιστημίου Stanford, προεδρεύει του Global Future Council για το Blockchain στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και μέλος του Συμβουλίου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.