Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης σε 105.000 πολίτες, καθώς και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αφορά τα τυπικά προσόντα διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ, κάτι που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «πρωθυπουργικό σκάνδαλο» και ζητώντας την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας και άλλα κόμματα –ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25- να αποχωρούν από την διαδικασία (το ΚΙΝΑΛ επέστρεψε για να πάρει μέρος μόνο στην ψηφοφορία που αφορούσε το νομοσχέδιο και όχι τις τροπολογίες). Το ζήτημα αυτό επισκίασε την πολιτική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί.

Το κλίμα είχε ήδη φορτιστεί λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου και εντάθηκε περαιτέρω όταν κατατέθηκαν πέντε υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων και η επίμαχη, η οποία προβλέπει ότι για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση (η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε ότι απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα).

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να αλλάξει αναδρομικά τους όρους και τις προϋποθέσεις διορισμού, κάτι που προκάλεσε λίγο αργότερα την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος απάντησε στον κ. Τζανακόπουλο ότι το να λέει ότι «σας προειδοποιούμε και μην τολμήσετε είναι προσβολή της Δημοκρατίας». Πρώτο αντέδρασε το ΚΙΝΑΛ δια του Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση «είναι απόλυτα εκτεθειμένη», δηλώνοντας πως «ούτε την διαδικασία αυτή θα ανεχθούμε ούτε τις πολιτικές επιλογές που δίνουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι βάζουμε τους δικούς μας και προσαρμόζουμε το νόμο στα προσόντα τους». Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επίμαχη ρύθμιση.

Γεραπετρίτης: Καμία αλλαγή στα προσόντα

Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι κάλεσε τα κόμματα να αναζητήσουν ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο «η αντιπολίτευση να μέμφεται την συμπολίτευση για θέματα που αφορούν την αντίστοιχη ΕΥΠ», ενώ αναφέρθηκε στην δυνατότητα της κυβέρνησης να θέτει τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργεί η υπηρεσία με όρους διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος. Υπογράμμισε δε ότι καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα προσόντα για τον διορισμό του διοικητή της και ότι επιπλέον με την ρύθμιση αυξάνεται η διοικητική εμπειρία που απαιτείται. Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι έπρεπε να έχει επιδιωχθεί από κυβερνητικής πλευράς εθνική συνεννόηση για το θέμα και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς την ΝΔ «στο όνομα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μην προβαίνετε πλέον σε τέτοιες προκλήσεις».

Τον δρόμο της αποχώρησης επέλεξε και το ΚΚΕ με την Διαμάντω Μανωλάκου κάνοντας λόγο για «προκλητική φωτογραφική διάταξη», ενώ αργότερα αποχώρησε και το ΜέΡΑ25 καταγγέλλοντας τον διορισμό του «εκλεκτού της κυβέρνησης ο οποίος δεν πληροί τα τυπικά προσόντα του πτυχίου ΑΕΙ». Έντονη κριτική άσκησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος λέγοντας ότι «αυτοί που αγωνίζονταν για την αριστεία, τώρα δεν θέλουν πτυχία», ενώ είπε ότι «ένας πορτιέρης σε πρεσβεία δεν είναι άξιος να είναι διοικητής της ΕΥΠ, διότι ο διοικητής της ΕΥΠ έχει τα κλειδιά της εθνικής ασφάλειας».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «ο διορισμός του χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους τίτλους είναι παράνομος», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είχε δεσμευθεί πως δεν θα άλλαζε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρωθυπουργικό σκάνδαλο διότι επιλέγει να αυτοεξευτελιστεί και να εξευτελίσει και την χώρα για να βολέψει έναν κύριο ο οποίος κάποιες υπηρεσίες είναι ενδεχομένως έτοιμος να προσφέρει στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένταση για ΔΕΗ

Εκτός όμως από το θέμα του διοικητή της ΕΥΠ ένταση επικράτησε και με αφορμή την ΔΕΗ με τον κ. Γεραπετρίτη να επαναλαμβάνει την θέση της κυβέρνησης για την διερεύνηση των ευθυνών που οδήγησαν την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης. «Αν θεωρείτε ότι δεν είναι πρόβλημα μια επιχείρηση με κέρδη 90 εκ. ευρώ να εμφανίζει ζημίες ύψους 600 εκ. ευρώ, δεν είναι να μην το ψάξουμε, δεν πρέπει να το διερευνήσουμε;». «Δεν καθιστούμε εμείς όπλο τις εξεταστικές επιτροπές. Προκαλεί θυμηδία να το ακούω αυτό σε σχέση με ό,τι έγινε στο παρελθόν επί δικαίων και αδίκων», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και ότι είναι καλοδεχούμενη η όποια εξεταστική επιτροπή.